Cultuur & Uitgaan

Adieu, Informatiecentrum Grote Markt !

Vele tienduizenden mensen zullen er op de trappen hebben gezeten en van de sfeer en het uitzicht hebben genoten. Maar vanaf maandag kan het niet meer: het Informatiecentrum op de Grote Markt wordt weggehaald en afgevoerd, zo meldt vanmorgen de gemeente Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Adieu, Informatiecentrum Grote Markt !
Adieu, Informatiecentrum Grote Markt !

Het Informatiecentrum op de Grote Markt wordt deze maand gedemonteerd en afgevoerd. Vanaf maandag 9 maart komen er hekken om het gebouw te staan. Met de ingebruikname van Forum Groningen en de verplaatsing van het VVV-kantoor naar dat gebouw, is er voor het Informatiecentrum geen functie meer. Uiterlijk begin april moet het gebouw verdwenen zijn.

Het gebouw dat vanaf het begin een tijdelijk karakter had, heeft ruim acht jaar op de Grote Markt gestaan. Het gebouw wordt gedemonteerd en het materiaal wordt afgevoerd. Materialen die nog goed zijn worden zoveel mogelijk hergebruikt, zoals bijvoorbeeld het hout van de trap, de installaties, het staalwerk en stelconplaten onder het gebouw. Beton wordt als puin hergebruikt onder wegen. De door Mendini ontworpen platen die als wandbedekking werden gebruikt, krijgen mogelijk nog een nieuwe bestemming. Dit wordt nog nader onderzocht.

Het Informatiecentrum deed behalve als gebouw ook dienst als aantrekkelijke zitplek in de vorm van de trappen. Veel bezoekers van de Grote Markt maakten hier de afgelopen jaren met veel plezier gebruik van. De Grote Markt wordt de komende jaren heringericht. In het ontwerp daarvoor krijgt niet-commercieel zitten (dus zitten zonder iets te moeten kopen) opnieuw een plek. De ideeën daarvoor worden de komende tijd uitgewerkt.

Foto boven: het Informatiecentrum gaat verdwijnen (archieffoto website CDA.)