Cultuur & Uitgaan

Noord Nederlands Toneel brengt in Stadsschouwburg Groningen ‘verbluffend actuele’ theaterklassieker van Anton Tsjechov

Zaterdag 3 oktober gaat in de Stadsschouwburg in Groningen een voorstelling van het NNT in première van een stuk van de Russische schrijver Anton Tsjechov. Het betreft het stuk ‘Oom Wanja’. Het verhaal speelt zich af in een wereld in crisis, die sneller verandert dan de mensen kunnen bijbenen, en daarmee is het thema ‘verbluffend actueel’.


Leestijd: 2 minuten

Noord Nederlands Toneel brengt in Stadsschouwburg Groningen ‘verbluffend actuele’ theaterklassieker van Anton Tsjechov
Noord Nederlands Toneel brengt in Stadsschouwburg Groningen ‘verbluffend actuele’ theaterklassieker van Anton Tsjechov

De tekst is ruim honderd jaar oud en zeer actueel. In deze tijd waarin de klimaatveranderingen niet meer te ontkennen zijn en het huidige economische en sociale systeem onhoudbaar lijkt, lijken de personages in Oom Wanja angstaanjagend veel op ons. "Zullen degenen die na ons leven ook maar één goed woord voor ons over hebben?” Oom Wanja gaat op zaterdag 3 oktober in première en toert tot en met 12 december door Nederland en Vlaanderen.

Oom Wanja theaterklassieker van Anton Tsjechov Oom Wanja speelt zich af in een wereld in crisis, die sneller verandert dan de mensen kunnen bijbenen. Tsjechov staat bekend als schrijver van personages die bang zijn om te handelen, waardoor de wereld hen inhaalt.

Nu wij anno 2020 op een punt staan dat we ons leven ingrijpend moeten veranderen, brengt regisseur Liliane Brakema deze klassieker op de planken. Hoe naadloos de voorstelling op onze huidige tijd past, is zo uit het script te halen.

Brakema: “Wanja zegt: ‘Wie niet echt leeft, moet met illusies leven. Dat is altijd nog beter dan niks.’ Dat is precies wat wij nu aan het doen zijn. Wij houden vast aan de illusies dat we zo door kunnen gaan, we proberen een voorstelling te maken die misschien niet eens in première kan gaan vanwege Corona. Maar we houden liever vast aan de illusie dat het nog kan. Ik vind het superspannend dat de omstandigheden elk moment kunnen veranderen. Elke avond zal een beleving zijn, omdat het gedaan wordt met wat er op dat moment mag en kan. Negen spelers, acht, zeven of maar één…We maken meerdere opties waarmee we kunnen toeren.”

Liliane Brakema

Oom Wanja is het langverwachte grote zaaldebuut van regisseur Liliane Brakema. Al met haar afstudeervoorstelling waren alle ogen op haar gericht. Het is de enige afstudeervoorstelling ooit die voor het Nederlands Theater Festival (TF) werd geselecteerd als één van de tien beste voorstellingen van dat seizoen.

Noord Nederlands Toneel

Het Noord Nederlands Toneel, gevestigd in Groningen, is één van de vier grote Nederlandse toneelgezelschappen. Het artistieke team, bouwt aan een interdisciplinair huis, waar de huidige tijd gevangen wordt met innovatief totaaltheater. Theater van nu in de taal van nu. Het Noord Nederlands Toneel schopt liefdevol tegen heilige huisjes en wil daarmee de dialoog in de samenleving beïnvloeden. Theater is bij uitstek een medium om niet alleen een perspectief rationeel te begrijpen, maar om het ook invoelbaar te maken, aldus het NNT.

Oom Wanja gaat op zaterdag 3 oktober in première in de Stadsschouwburg Groningen en toert tot en met 12 december door Nederland en Vlaanderen. www.nnt.nl/wanja.