Cultuur & Uitgaan

Solotentoonstelling Dichtbij van Marianne Brouwer is tegelijkertijd abstract en figuratief

Kunstpunt Groningen presenteert vanaf 8 april het nieuwste werk van Marianne Brouwer. De solopresentatie Dichtbij toont kleurrijke schilderijen waarin ze de grens opzoekt tussen abstract en figuratief. Sta je dichtbij haar werk, dan is het abstract, doe je een paar stappen achteruit, dan zie je een herkenbaarder beeld. Dichtbij is tot en met 28 mei 2022 te zien in Kunstpunt.


Leestijd: 1 minuut

Solotentoonstelling Dichtbij van Marianne Brouwer is tegelijkertijd abstract en figuratief
Solotentoonstelling Dichtbij van Marianne Brouwer is tegelijkertijd abstract en figuratief

De schoonheid van het alledaagse

De schilderijen die Brouwer maakt, zijn vaak van haar directe omgeving: haar atelier bij zwembad de Papiermolen of bekende stadsgezichten van Groningen, zoals het Hoge en Lage der A, het Reitdiep en de Noorderhaven. Waar ze eerder vooral inspiratie vond rondom het thema stad, ligt de nadruk in de expositie Dichtbij vooral op de plek waar mens en natuur samenkomen. Van een achtertuin tot stillevens van planten in haar atelier. Geen grootse taferelen, maar wel de schoonheid van het alledaagse. 

Brouwer schildert volgens het principe van proberen en bijsturen: terwijl ze bezig is merkt ze waar ze naartoe wil, hoe ze de verf wil gebruiken, welke kleuren goed passen en hoe de compositie moet worden. Zo ontstaat al schilderend, zonder vooropgezet plan, het nieuwe werk.

Marianne Brouwer (Buitenpost, 1993) studeerde in 2016 af aan Academie Minerva. In 2019 won ze de publieksprijs voor Jong Talent op de kunstbeurs Art Noord in Museum Belvédère (Heerenveen). Naast zelf kunst maken geeft ze ook schilderlessen aan kinderen en volwassenen bij kunstencentrum VRIJDAG. 

Ateliercollectie: Solo

Dichtbij is onderdeel van de reeks Ateliercollectie: Solo. In deze tentoonstellingenserie wordt werk gepresenteerd van noordelijke kunstenaars. Met de Ateliercollectie ondersteunt Kunstpunt kunstenaars in hun beroepspraktijk en biedt het een afwisselend aanbod voor leners.