Cultuur & Uitgaan

Stichting Oude Groninger Kerken wint Europese prijs voor cultureel erfgoed

De Stichting Oude Groninger Kerken heeft een prijs van de Europese Unie gewonnen.  De stichting kreeg de prijs voor het project “Feest! In Oost en West / De Schoolkerk” in de kerk in Garmerwolde (Foto boven: Ismael Lotz).


Leestijd: 2 minuten

Stichting Oude Groninger Kerken wint Europese prijs voor cultureel erfgoed
Stichting Oude Groninger Kerken wint Europese prijs voor cultureel erfgoed

De Europese Commissie en Europa Nostra maakten dinsdag de winnaars bekend van de European Heritage Awards / Europa Nostra Awards, een EU-prijs voor cultureel erfgoed, gefinancierd door Creative Europe. Dit jaar gaat de prestigieuze prijs naar 24 projecten uit 18 Europese landen, waaronder het project van de Stichting Oude Groninger Kerken.

De tentoonstelling “Feest! In Oost en West”, is onderdeel van het landelijke museale project ‘Weet wat je viert’, geïnitieerd door Museum Catharijneconvent Utrecht. Tien andere musea in Nederland en Suriname maakten hun eigen tentoonstelling rond het thema ‘feesten’. Stichting Oude Groninger Kerken koos voor de kerk in Garmerwolde.

In de gewelfschilderingen zijn verbeeldingen van de feesten Kerst en Pasen te zien. In de toren is die historische laag nu aangevuld met een hedendaagse, interactieve tentoonstelling bereikbaar via een Escher-achtige trap. Bezoekers maken onderweg naar boven en weer naar beneden kennis met acht Christelijke en Islamitische feesten, waarbij de achterliggende thematiek wordt belicht. Bovenin is een uitzichtpunt over het Groninger land. Het complex, waar ook het nieuwe ontvangstgebouw bij hoort, functioneert als een educatieve en toeristische plek, maar is ook nog steeds een ontmoetingsplek voor de dorpsbewoners.

Het project kreeg vorm door vanaf de eerste planvorming samen te werken in een interdisciplinair creatief team, waarin de Stichting Oude Groninger Kerken, architect MX13, designers Studio212Fahrenheit en een vertegenwoordiger van de Plaatselijke Commissie (vrijwilligers) uit Garmerwolde plaatshadden. De uitvoer werd verzorgd door verschillende Groningse bedrijven, in nauwe samenwerking met elkaar. Deze innovatieve manier van werken, heeft een spectaculair resultaat opgeleverd.

Foto: Peter de Kan
Foto: Peter de Kan

"Het werk roept op tot verdraagzaamheid en leert de deelnemers hoe zij in een alledaagse omgeving kunnen samenleven met mensen met verschillende achtergronden. Dit zeer interactieve project, dat goed is opgezet door een interdisciplinair team, heeft tot vernieuwende resultaten geleid, die creativiteit stimuleren en erfgoed integreren in de maatschappij door het gebouw in gebruik te houden en het een nieuwe bestemming te geven", aldus de jury.