Cultuur & Uitgaan

Stukje Schiermonnikoog van Groningen naar Friesland

Schiermonnikoog kruipt telkens naar Groningen toe, zo lijkt het wel. In het verleden moest een grenscorrectie er voor zorgen dat een nieuw stukje eiland dat de grens met Groningen was overgestoken, weer bij Friesland werd gevoegd. Die situatie doet zich nu opnieuw voor.


Leestijd: 1 minuut

Het Waddengebied is geen dag gelijk. De dynamiek van de getijden zorgt er ook voor dat de vorm van de eilanden verandert. Het eiland Schiermonnikoog is hierdoor aan de oostzijde over de gemeentegrens gegroeid.

Om onduidelijkheden over beheer en tijdens calamiteiten te voorkomen hebben de colleges van de betrokken gemeenten en de provincies gezamenlijk besloten een grenscorrectie door te voeren. Het voorstel is dat de nieuwe grens in het midden van de geul van de Eilanderbalg komt te liggen, net als bij de vorige correctie op 1 januari 2006.

De procedure

Voor de grenscorrectie tussen de gemeenten Schiermonnikoog en Het Hogeland én tussen de provincies Fryslân en Groningen is een officiële herindelingsprocedure nodig. Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben gisteren, dinsdag 17 maart 2020, een belangrijke stap in de procedure gezet: het vaststellen van het herindelingsontwerp.

De procedure is erop gericht de grenscorrectie per 1 januari 2021 plaats te laten vinden.

(Foto:Archief GIC).