Cultuur & Uitgaan

Vakantietip Groningen: het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek

Je hoeft echt niet ver te reizen om verrast te worden. Dat geldt zeker voor een bezoek aan het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek. Dit is een van de onverwachte musea in de provincie Groningen die een in meerdere opzichten leuk doel zijn voor een dagje uit, dicht bij huis. Maar voorlopig alleen in het weekend en op vrijdagmiddag.


Leestijd: 1 minuut

Vakantietip Groningen: het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek
Vakantietip Groningen: het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum in Zuidbroek

Het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum houdt de historie rond trein en tram levend. Het museum wil de geschiedenis van trein en tram in het dorp Zuidroek benadrukken en zoekt samenwerking met lokale ondernemers, horeca en (historische) organisaties. Hoe mooi zou het zijn om in het plaatselijke restaurant een ‘conducteursmenu’ of een heerlijk ‘stationsbuffet’ te kunnen nuttigen?

In vervlogen tijden was het station een waar spoorwegknooppunt. Behalve veel goederentreinen, kwamen reizigers uit alle windrichtingen. Vanuit het noorden kwamen de treinen vanuit Delfzijl, terwijl de treinen van en naar Stadskanaal, Emmen en Zwolle het spoorwegemplacement aan de zuidkant verlieten. De oost- en westverbinding met Duitsland respectievelijk Groningen was er toen ook al.

Wat veel mensen niet weten is dat station Zuidbroek het beginpunt was van een omvangrijk tramnetwerk. De Eerste Groninger Tramway-Maatschappij (EGTM) exploiteerde een van de langste paardentramlijnen van West-Europa: De tramlijn Zuidbroek – Ter Apel met een lengte van maar liefst 45 kilometer.

Een aantal openbare vitrines in het dorpscentrum, aangevuld met een interactieve spoortocht door het dorp, moet zowel de eigen inwoners als ook toeristen warm maken voor de geschiedenis van trein en tram. Het NNTTM is hiervoor op zoek naar samenwerking met diverse partijen om zo de toekomstvisie 2030 te voltooien. Zodat een bezoek aan Zuidbroek een ware beleving wordt.

Het NNTTM is eigenaar van het geheel herstelde monumentale Waterstaatsstation 3e klasse uit 1865. In het station bevindt zich het Noord-Nederlands Trein & Tram Museum.

Het museum is iedere vrijdagmiddag (13.00 tot 17.00) alsmede op zaterdag en zondag (10.00 tot 17.00) geopend.