Wonen

Campus Groningen ziet aantal bedrijven en studenten opnieuw stijgen; innovatiekracht zorgt voor verdere groei

Campus Groningen blijft maar groeien. Het aantal bedrijven op de Campus is vorig jaar met 10 procent gestegen en ook het aantal studenten nam met dat percentage toe, zo maakte de Campus dinsdag bekend. De groei is te danken aan de drive om te innoveren, zegt Koen Schuiling, burgemeester Groningen, en tevens voorzitter van de Stuurgroep Campus. In totaal telt Campus Groningen nu 230 bedrijven, meer dan 20.000 banen, 3 kennisinstellingen en ruim 50.000 studenten. Campus Groningen werd drie jaar geleden nog uitgeroepen tot de snelst groeiende Campus van Nederland en de op een na grootste campus qua werkgelegenheid.


Leestijd: 3 minuten

Campus Groningen ziet aantal bedrijven en studenten opnieuw stijgen; innovatiekracht zorgt voor verdere groei
Campus Groningen ziet aantal bedrijven en studenten opnieuw stijgen; innovatiekracht zorgt voor verdere groei

“Met de blik gericht op de toekomst en de drive om te innoveren, hebben de partijen op de campus innovatiekracht getoond en ervoor gezorgd dat, zelfs in crisistijden, er verder gekeken wordt dan vandaag”, aldus Schuiling. “Trots dat ik als nieuwe voorzitter van de Stuurgroep onderdeel mag zijn van deze imposante en snel groeiende innovatieve Campus Groningen.” 

Een gezond ecosysteem

De werkgelegenheid, het aantal bedrijven en het aantal studenten op Campus Groningen, locatie Zernike Campus en Healthy Ageing Campus, tonen een stijgende lijn. De 10 procent groei in bedrijvigheid en werkgelegenheid komt onder andere voort uit nieuwe startups en R&D-afdelingen die zijn gevestigd op de Campus.

Voornamelijk de groei in de chemie is opvallend, zo stelt de Campus. Zo is vorig jaar het startschot gegeven voor een nieuw open-innovatiegebouw naast Avebe, specifiek gericht op Chemie & Engineering, en zijn onder andere de chemie startups Hercules Pharmaceuticals en SG Papertronics op de campus gevestigd. Ook is het imposante samenwerkingsproject Open Diagnostics in 2020 formeel opgericht. Daarnaast heeft Campus Groningen de R&D-afdeling van Koninklijke Van Wijhe Verf mogen verwelkomen, die veel kan beteken voor sectoren als (polymeer)chemie, biochemie en microbiologie.

Sleutelrol

“Met de innovaties waaraan op Campus Groningen wordt gewerkt, worden wereldwijde vraagstukken – zoals bijvoorbeeld de overstap van fossiele brandstof naar waterstof- opgelost met Groningse antwoorden”, zo stelt de Campus. De komst van een Hydrohub MW Test Centre en het waterstofinnovatiecentrum van DNV dragen hieraan bij. En ook in Groningen is het slimme fundament gelegd onder een innovatieve medicijnstrategie voor Nederland en Europa, want continue beschikbaarheid van geneesmiddelen is niet meer vanzelfsprekend. De wens en tevens urgentie naar meer onafhankelijkheid en leveringszekerheid van medicijnen is groot. Daarom is in Groningen, op initiatief van Campus Groningen en de LIFE Cooperative een coalitie opgezet. “Dit zijn sterke voorbeelden van de verbinding op en nabij Campus Groningen. We zijn gewend om samen te werken en de bereidheid om kennis te delen is groot. Die eigenschappen zorgen mede voor een groeiende aantrekkingskracht van de Campus en daarmee ook groei in cijfers,” aldus Edward van der Meer, directeur Campus Groningen.

Voortbouwen op bewezen succes

Vanuit het ecosysteem is het vertrouwen in Campus Groningen afgelopen jaren sterk toegenomen. Partners zoals de Rabobank Stad en Midden Groningen en de NOM verwachten verdere groei en toenemende innovatiekracht van Campus Groningen. Vanuit dit vertrouwen is op 1 september 2020 het Campus Community Fund (CCF) opgericht. Dit financierings- en investeringsplatform investeert in totaal 500 miljoen euro in Campus Groningen voor impact op de wereld van morgen. Het CCF verwacht sterke ontwikkelingen binnen de vijf regionale kernsectoren agri-food, energie, gezondheid, chemie en digitale economie.

Sinds de lancering heeft het CCF onder andere geïnvesteerd in het Innovatiecentrum Chemie & Engineering, SG Papertronics, Reperio Medtech en in grote projecten zoals Open Diagnostics, Fascinating en 3D implants.

Lisanne Brakenhoff, manager Campus Groningen vult aan: “Ook de jaren voor de coronacrisis deed de campus het goed; waarin we in 2018 landelijke erkenning kregen als ‘Campus van Nationaal Belang’. Dat ook in deze bijzondere tijd zo actief is doorgebouwd, en zo’n sleutelrol is vervuld binnen Groningen, is echt toe te schrijven aan de op Campus aanwezige drive om te innoveren. Voor wie de groei van Campus Groningen nog onopgemerkt is gebleven, kan daar nu niet meer omheen. Het bruist en leeft op Campus Groningen.”