Wonen

CDA wil actieplan tegen te warme klaslokalen

De gemeenteraadsfractie van het CDA wil een einde maken aan de warme klaslokalen, waar veel scholen in Groningen tijdens de zomermaanden mee te kampen hebben. Het roept het college daarom op om met een actieplan te komen om aan deze veel gehoorde klacht van leraren en leerlingen gehoor te geven.


Leestijd: 1 minuut

Scholen op maandag mogelijk toch allemaal dicht
Scholen op maandag mogelijk toch allemaal dicht

dit probleem te komen, vindt het CDA. Woensdag bespreekt de gemeenteraad het Integraal Huisvestingsplan, waarbij de planning voor de verbouw en nieuwbouw van de Groningse schoolgebouwen wordt besproken. Raadslid Herman Pieter Ubbens: ‘We zijn blij dat er de komende jaren 18 scholen worden vervangen, verbouwd of uitgebreid. Het zou echter een gemiste kans zijn om met deze investering voorbij te gegaan aan de te hoge temperaturen in klasloken. Dit is één van de meest gehoorde klachten uit het onderwijs. Investeren in nieuwe gebouwen is goed, maar zorg wel dat je de basis op orde hebt.’

Op dit moment lijken de problemen niet te worden opgelost, zegt het CDA. Dit komt omdat schoolbesturen aan ene kant aangeven dit niet te kunnen, omdat onderwijsgeld hier niet gebruikt voor kan worden. De gemeente aan de andere kant weigert vooralsnog extra geld voor een oplossing beschikbaar te stellen.

De afgelopen jaren waren klaslokalen van 30 graden geen uitzondering. Deze hoge temperaturen zorgen voor een zeer onprettige leeromgeving, waarin kinderen minder effectief leren en leraren werken in oncomfortabele omstandigheden. ‘We hopen dat het college werk wil maken van een actieplan van maatregelen. Hierbij kan je bijvoorbeeld denken aan airconditioning om de temperatuur te reguleren, ventilatiesystemen met koeling of de aanleg van groene daken’, aldus Herman Pieter Ubbens.