Wonen

GBB komt met aardbevingsroutes voor toeristen: ‘Scheuren door Groningen’

De Groninger Bodem Beweging heeft een auto-, fiets en wandelroute gelanceerd, die toeristen en Groningers dwars door het aardbevingsgebied heen leidt. Onderweg komt men langs veel bezienswaardigheden, zoals het epicentrum van het bevingsgebied, gaslocaties, huizen die versterkt moeten worden, wisselwoningen, verloren erfgoed en getroffen monumenten. “En natuurlijk het prachtige Groninger land”, aldus de GBB.


Leestijd: 1 minuut

Met de drie verschillende ‘scheurroutes’ kunnen automobilisten, fietsers en wandelaars flink uit de voeten. De autoroute is ongeveer 120 kilometer lang. Vanaf Groningen rij je via Ten Post, Loppersum, Huizinge, Uithuizen, de Eemshaven, Delfzijl, Overschild en Froombosch weer terug naar de stad. In veel van die plaatsen zijn regelmatig aardbevingen geweest. 

De fietsroute van 37,6 kilometer kun je op het station van Loppersum beginnen, bij het kantoor van de Groninger Bodem Beweging. Je fietst over twee breuklijnen, dus ook met kans op een flinke aardbeving. De wandelroute van 18,4 kilometer begint ook bij het GBB-kantoor. Via Zeerijp, ’t Zandt, Zijldijk en Oosternieland loop je vervolgens naar Uithuizermeeden. Onderweg kom je veel verloren erfgoed tegen. 

Van alle routes zijn duidelijke routekaarten gemaakt met ook veel informatie over de bezienswaardigheden en het Groninger landschap. De routes zijn volgens de GBB perfect als uitje tijdens een vakantie of weekendje weg. 

Met de scheurroutes  hoopt de Groninger Bodem Beweging dat er meer inzicht komt in de situatie van de Groningers. “We hopen verder dat je van ons mooie en geliefde Groningen zult genieten”, zo zeggen ze ook.