Wonen

Gemeente Groningen: “Verdere vertraging nieuwe Gerrit Krolbrug onacceptabel ”

De nieuwe Gerrit Krolbrug over het Van Starkenborghkanaal is op zijn vroegst in 2027 klaar, een jaar later dan gepland. Mogelijk kan het zelfs 2029 worden. Onacceptabel, vindt de gemeente. De bereikbaarheid van een heel stadsdeel in Groningen voor inwoners is ernstig verslechterd, en aanleg van een nieuwe brug kan geen verder uitstel velen. Dat staat in een brandbrief die de gemeente Groningen heeft verstuurd aan minister Harbers (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat.


Leestijd: 1 minuut

De Gerrit Krolbrug raakte in mei 2021, twee jaar geleden, na een aanvaring zwaar beschadigd. De brug was een van de drukste fietsverbindingen van Groningen, met ongeveer 15.000 fietsers per dag die dagelijks de brug passeren.

De gemeente Groningen ging er steeds vanuit dat er in 2026 een nieuwe brug zou liggen. Maar die datum blijkt niet haalbaar omdat er meer tijd nodig is voor het ontwerpproces en omdat er toevoegingen gedaan zijn aan het ontwerp van de nieuwe brug.

Volgens de gemeente Groningen lijkt het er nu op dat de brug op z’n vroegst eind 2027 klaar is, en misschien zelfs eind 2029. Wethouder Philip Broeksma (GroenLinks) vraagt minister Harbers om nu de zaak meer prioriteit te geven en vertragingen te beperken.