Wonen

Groningen deelt 116 coronaboetes uit

In de gemeente Groningen zijn tussen eind maart en begin juli precies 116 coronaboetes uitgedeeld. Dat blijkt uit onderzoek van de Volkskrant, die de cijfers via de Wet openbaarheid van bestuur naar boven heeft gehaald.


Leestijd: 1 minuut

Groningen deelt 116 coronaboetes uit
Groningen deelt 116 coronaboetes uit

In de rangschikking van grote steden staat Groningen met vijf boetes per 10.000 inwoners op de tiende plaats. In de gemeente Nijmegen waren ze veel strenger: daar waren er 32,5 boetes met 10.000 inwoners. In die plaats gingen 578 inwoners op de bon. In Rotterdam werden 1.400 boetes uitgedeeld. 

In de gemeente Loppersum is geen coronaboete uitgeschreven. Andere Groningse koplopers zijn het Westerkwartier (15 boetes), Hogeland (7 boetes) en Midden Groningen (28 boetes). 

Het onderzoek toont in ieder geval aan dat er grote verschillen zijn in het aantal boetes dat per gemeente is uitgeschreven. Strafrechtdeskundigen spreken van onduidelijke coronaregels en willekeur. Zo zou er sprake zijn van rechtsongelijkheid, omdat in de ene gemeente strenger wordt gehandhaafd dan in de andere gemeente. 

In het hele land zijn sinds eind maart 22.820 coronaboetes uitgeschreven, aldus De Volkskrant.