Wonen

Groninger bruggen hebben last bij warmte: "niet gemakkelijk te voorkomen"

De Trompbrug, het Blauwbrugje en de Van Ketwich Verschuurbrug hadden de afgelopen drie weken last van problemen veroorzaakt door de warmte. Volgens havencoördinator Arjen Melchert is het lastig om dit soort problemen te voorkomen: “Koelen met water heeft maar kort effect en kent beperkingen.”


Leestijd: 1 minuut

Zo valt te lezen in een artikel op de website van de gemeente Groningen. “Door heet weer kan het staal van de bruggen uitzetten, wat tot problemen kan leiden bij het openen en sluiten,” zegt Melchert.

Simpelweg koelen, lost volgens hem de problemen bij de bruggen niet op. “Koelen met water heeft maar beperkt effect. Zodra de warmte in de brug zit, heeft het geen zin meer. Het natte wegdek levert in combinatie met verkeersdrukte en losse slangen over de weg ook nog eens risico’s op.”

Het koelen van bruggen in de stad komt daarom weinig voor. “Er zijn veel bruggen in de stad van staal dat al 30 tot 50 jaar oud is,” zegt Melchert. “We onderhouden deze bruggen goed en houden ze scherp in de gaten. Toch kan niet altijd voorkomen worden dat een brug klem komt te zitten.”