Wonen

‘Karaat’ - nieuwe gezicht voor Oosterparkwijk - ingezonden voor Groninger Architectuurprijs

Het is september en in deze maand is er traditiegetrouw veel aandacht voor architectuur in Groningen, in het kader van de ‘Groninger Architectuurmaand’. Eén van de onderdelen van die maand vormt de jaarlijkse architectuurprijs, waarbij zowel een onafhankelijke jury als het publiek een keuze kunnen maken uit geselecteerde gebouwen. Eén van de inzendingen van dit jaar is het gebouw ‘Karaat’ in de Oosterparkwijk.


Leestijd: 2 minuten

Karaat is een nieuw markant gebouw in de Oosterparkwijk, aan de Oosterhamrikkade om precies te zijn. Het is een ontwerp van VdpArchitecten, met een verwijzing naar het werk van de vroegere architect Siebe Jan Bouma, die ooit de Oosterparkwijk vorm gaf. Het gebouw omvat 77 huur- en koopappartementen en commerciële ruimte. Het gebouw was ook bedoeld om de wijk een nieuw gezicht te geven.

“Mede doordat zijn opdrachtgever geen compromissen sluit als het om kwaliteit gaat, is Karaat een echt Gronings gebouw geworden. Ingetogen, maar hoogwaardig uitgevoerd, met veel woonkwaliteit en bedoeld om lang mee te gaan. Als begin van de herontwikkelingsopgave van de Oosterhamrikzone is Karaat is een kartrekker, en daarmee de maatstaf voor de verder herontwikkeling van het gebied”, zo is te lezen op de toelichting op de inzending op de website van de Groninger Architectuurmaand.

Andere gebouwen

Er zijn uiteraard meer gebouwen ingezonden. Wie wil weten welke gebouwen dat zijn kan een kijkje nemen op de website van de Groninger Architectuurmaand, en meteen een stem uitbrengen.

De jury zal morgen, 21 september, de genomineerden bekendmaken. Tot 6 oktober kan er gestemd worden, daarna zal de winnaar bekend worden gemaakt.

De Groninger Architectuurprijs is een initiatief van de Stichting Dag van de Architectuur Groningen (DAG), GRAS en Atelier Stadsbouwmeester. Het is onderdeel van het programma van de Groninger Architectuurmaand. De Groninger Architectuurprijs is de opvolger van de Grote Groninger Gebouwenenquête die tussen 1996 en 2015 jaarlijks georganiseerd werd.

De GIC schenkt graag aandacht aan deze wedstrijd vanwege het grote belang van kwalitatief hoogwaardige architectuur, en ook omdat Groningen een zekere naam heeft op architectuurgebied in Nederland. Daarnaast merken we dat veel van onze lezers zeer geïnteresseerd zijn in alle ontwikkelingen op het gebied van stedenbouw en architectuur in Groningen.

(Bijstaande foto’s en meer informatie over Het Karaat op de website Wonen in Karaat . )