Wonen

Monument voor oorlogsslachtoffers scheepsramp Joanna in Delfzijl in mei 1945

Woensdag 8 mei vindt de onthulling plaats van het monument voor de onbekende oorlogsslachtoffers van de scheepsramp met de ‘Joanna’. Dit schip verging op 8 mei 1945, daarbij kwamen 39 dwangarbeiders om. De totstandkoming van dit monument is mede mogelijk gemaakt door Kringloopwinkel Abel Tasman, Parkdiensten Eemsdelta, Rotaryclub Appingedam/Delfzijl, RWE, Wijnne & Barends BV en de heer C. van der Gugten. De heer van der Gugten is familie van één van de slachtoffers.


Leestijd: 1 minuut

Na de recapitulatie van Duitsland voer de Joanna van het Duitse eiland Wangerooge naar huis. Onderweg naar de vrijheid – vier dagen na de bevrijding van Nederland – liep het schip op een mijn in de Eems ter hoogte van Spijk. De meeste slachtoffers zijn destijds geïdentificeerd. De onbekende slachtoffers liggen begraven op de algemene begraafplaats in Delfzijl.

Initiatief

De Werkgroep 4 mei heeft zich vanaf 2009 ingezet voor het oprichten van dit monument. Het initiatief kwam van de heer Harry van Griethuysen – beheerder van de algemene begraafplaats in Delfzijl – en schrijver Hans Beukema. De graven verkeren in een slechte staat van onderhoud en zijn slechts aangeduid met een eenvoudig houten kruis. De werkgroep is samen met de initiatiefnemers van mening dat deze onbekende slachtoffers een monument verdienen bij hun laatste rustplaats. Het monument vervangt de bestaande houten kruizen.