Wonen

Stoer stukje stad, sterk in opkomst als gewilde woonplek

Groningen krijgt er een prachtig appartementengebouw bij, heel binnenkort. De bouw start in oktober. Karaat is de naam en de plek is ook al niet verkeerd: prominent aan de zuidzijde van de Oosterhamrikkade.


Leestijd: 2 minuten

Stoer stukje stad, sterk in opkomst als gewilde woonplek
Stoer stukje stad, sterk in opkomst als gewilde woonplek

Je voelt er de bedrijvigheid van vroeger, die zit gewoon nog in de lucht. Met een beetje fantasie zie je ze nog voor je: schippers, drukkers en metaalbewerkers, de vrachtvervoerders op het voormalige Bodenterrein, helemaal aan het begin van de kade, waar nu een hip stadsstrandje ligt te stralen. Een tijd lang best een ‘onduidelijk’ deel van de stad, nu in rap tempo bezig aan een tweede jeugd.

Geslaagde nieuwbouw, voor woonpioniers met smaak
De toekomstige bewoners van Karaat weten precies wat ze zoeken: liever geen doorsnee huis aan een aangeharkt en braaf, anoniem zijstraatje, maar wonen ‘Aan de Kade’. Er komen 77 bijzondere appartementen – te huur en te koop, met 2 of 3 kamers, balkon, dakterras, of loggia aan de ruime binnentuin. 

Een stevig ‘stadskasteel’ van robuuste baksteen, speelse hoogteverschillen, gouden kozijnen en donkere stalen details die voor een ‘ruig’ industrieel gevoel zorgen, op straatniveau boogvormige openingen, een vette knipoog naar de poortjes die zo kenmerkend zijn voor het 100 jaar oude deel van de Oosterparkwijk. Geen ramp als je die verstopte boodschap niet meteen ziet; ook zonder het achtergrondverhaal heeft de architect er een mooi sieraad aan de kade van gemaakt. 

Fijn en gedurfd wonen, nieuwe stijl
Het gemak van alles gelijkvloers, plus het grootstedelijke gevoel een beetje een avontuurlijke pionier te mogen zijn. Straks, als het klaar is, wil iedereen hier wel wonen; de snelle beslissers zitten er dan al hoog en droog. Met een uitzicht dat nooit verveelt. 

In een stevig gebouw dat niet zou misstaan aan de Londense Docks of in het Meatpacking District op Manhattan; je bent gewoon in je eigen, vertrouwde Groningen. Op een fijne plek in de stad met het langgerekte Pioenpark en Oosterpark als groene achterburen en op tien minuten lopen naar hartje centrum, Schouwburg en Forum. De splinternieuwe bebouwing aan de Oosterhamrikkade sluit prachtig aan bij die andere verrassende metamorfose in de buurt met een industrieel verleden: het gewilde, bewust autoluwe Ebbingekwartier, midden tussen het bewaard gebleven industrieel erfgoed van de Gasfabriek. Misschien even wennen nog, maar het wordt wel heel erg mooi aan de noordoostkant van de stad!

Verkoop en informatie:
Thuis Nieuwbouwmakelaars
Telefoon 050-2104242
www.oosterhamrikkade-karaat.nl/karaat