Wonen

Verzet tegen verwijdering kunstwerk Van de Wint uit stadhuis

Erfgoedvereniging Heemschut, de oudste monumentenvereniging van Nederland, komt in verzet tegen het voorgenomen besluit om bij de renovatie van het Stadhuis de zeer waardevolle kunsttoepassingen van Rudi van de Wint uit 1990 te verwijderen.


Leestijd: 1 minuut

“Deze verwijdering zou een enorm kunsthistorisch verlies betekenen voor Groningen in het bijzonder en Nederland in het algemeen. Vergelijkbare kunstwerken zijn slechts zeer beperkt aanwezig in ons land”, aldus de vereniging.

Rudi van de Wint (1942-2006) heeft van 1961 tot 1966 een opleiding gevolgd aan de Rijksacademie in Amsterdam. Bekende werken van zijn hand zijn de wandschilderingen in de nieuwe vergaderzaal van de Tweede Kamer, een plafondschildering in Paleis Noordeinde, het herinneringsmonument voor de vliegramp op Tenerife (Spanje) en de Tong van Lucifer te Lelystad. Het werk van de internationaal geprezen kunstenaar is opgenomen in diverse belangrijke museale collecties.

Volgens Heemschut zou ook de Rijksdienst Cultureel Erfgoed (RCE) kritisch zijn over de voorgenomen verwijdering van het werk van Rudi van de Wint. Volgens de RCE verliest het stadhuis met de verwijdering van het kunstwerk een belangrijk deel van zijn historische gelaagdheid en verdwijnt een zeldzaam en zeer representatief voorbeeld van gebouwgebonden kunst uit de jaren negentig, zo zegt Heemschut.

De vereniging heeft de gemeente verzocht om de plannen zo aan te passen dat het hoogwaardige en zeldzame kunstwerk van Rudi van de Wint volledig behouden kan blijven voor het Groninger stadhuis.