Onderstaand artikel verscheen eerder in de Groninger Ondernemers Courant.
Aan deze ambitieuze plannen wordt momenteel gewerkt door vastgoedbedrijf MWPO in samenwerking met Campus Groningen. In Groningen is MWPO bekend van de realisatie van de Superhub in Meerstad, Merckt, Mercado en het Groot Handelshuis aan de Grote Markt.
Campus Groningen is een van de grootste innovatiecampussen van Nederland, en functioneert als een motor voor de noordelijke economie, door bedrijven te faciliteren die ontstaan met kennis ontwikkeld aan RUG, UMCG of Hanzehogeschool. Triade is de drijvende kracht achter Campus Groningen.
Deze partijen hebben elkaar gevonden bij het ontwikkelen van het Niemeyer-pand tot ‘dé nieuwe digitale broedplaats voor de stad’, zoals ze omschrijven.
“Wij waren in Groningen op zoek naar een nieuwe locatie voor digitale bedrijven die ook als een soort clubhuis zou kunnen fungeren, een vervolg op de Mediacentrale of het Launch Cafe. We raakten in gesprek met MWPO dat de Niemeyerfabriek een nieuwe toekomst wilde geven. Samen gaan we eraan werken om er een broedplaats van te maken voor digitale ontwikkelingen. Een plek waar bedrijven, onderwijs en onderzoek kunnen samenwerken om te innoveren en talent te ontwikkelen”, vertelt Edward van der Meer, directeur van Campus Groningen.
Hij is zeer enthousiast over het feit dat met de Niemeyerfabriek een pand van 6.500 vierkante meter beschikbaar is gekomen, waar Groningen een centrum voor digitale transformatie krijgt.
Even zo enthousiast is Kristiaan Capelle, directeur MWPO en de nieuwe eigenaar van het pand. “Toen ik voor het eerst in dit leeggekomen pand kwam, dacht ik: ‘Wow!! Wat indrukwekkend! En wát een geschiedenis is eraan verbonden’. Het heeft iets iconisch. Een enorme uitdaging om dit erfgoed voor de stad te behouden en een nieuwe functie te geven”, zegt hij. Volgens hem is het pand gunstig gelegen, tussen het Hoofdstation en de Suikerzijde. Dat maakt het makkelijker om elkaar er te ontmoeten.
Om het werken er optimaal te maken komt er ook ruimte voor horeca en cultuur. Rondom de gebouwen komt een groene omgeving met een publieksfunctie; het moet een inspirerende ontmoetingsplek worden.
Capelle voelt zich zeer betrokken bij Groningen en ziet het als een uitdaging de stad mooier en beter te maken. “Wat ik zo mooi vind aan dit project is dat we industrieel erfgoed een nieuwe toekomst kunnen geven, met een grote economische impact. Dit is meer dan alleen maar een gebouw opknappen: je voegt een soort gamechanger toe aan Groningen.”
“Prachtig is ook dat we hier allemaal met gemeenschappelijke passie aan werken. Het is niet zomaar zomaar een vastgoedproject: het is de toekomst van Groningen!”, aldus Capelle en Van der Meer. Omdat deze plek zo kansrijk is om tot grote bloei te komen, is het initiatief ook onderdeel van de Campus Coalitie, de samenwerkende campusinitiatieven in Groningen en Noord-Drenthe.