Cultuur & Uitgaan

Audiovisueel spektakel ‘Van Gogh in Me’ in SPOT Groningen

Het Nederlands Kamerkoor presenteert een vernieuwend audiovisueel spektakel waarin kunstwerken van Vincent van Gogh en Gustav Klimt tot leven komen op muziek van Saint-Saëns, Debussy, Satie, Alma en Gustav Mahler, Richard Strauss en Schönberg. Op 28 november is het audiovisuele spektakel te zien in SPOT Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Audiovisueel spektakel ‘Van Gogh in Me’ in SPOT Groningen
Audiovisueel spektakel ‘Van Gogh in Me’ in SPOT Groningen

Speciaal ontwikkelde algoritmes kunnen de schildermethodiek van Van Gogh en Klimt laten reageren op de klanken van het Nederlands Kamerkoor en op de emotionele beleving van zangers en publiek. Het resultaat is een voorstelling waarin de grenzen tussen muziek, beeld, artiest en publiek vervagen.

Het idee voor deze voorstelling ontstond mede naar aanleiding van de aankomende tentoonstelling in het Van Gogh Museum en Belvedere Wenen over de inspiratiebronnen van Gustav Klimt. Om muziek en beeld met elkaar te verbinden werkte het Nederlands Kamerkoor de afgelopen drie jaar samen met de Italiaanse studio fuse. De studtio analyseerde de schildermethodiek en het kleurgebruik van Van Gogh en Klimt en ontwikkelde algoritmes die de penseelstreken tot leven laten komen. 

In Van Gogh in Me neemt het Nederlands Kamerkoor het publiek mee naar het Europa van het 19de-eeuwse fin de siècle. De tijd van Satie, Debussy en Mahler én die van Van Gogh en Klimt: een roerige tijd van nieuwe ontdekkingen, globale onrust en razendsnelle veranderingen. Het publiek krijgt niet alleen een indruk van de tijdsgeest van het Europa van toen maar voelt ook de sterke overeenkomsten met het Europa van nu. Van Gogh in Me is een stap in het verleden en tegelijkertijd een blik op de toekomst.

Van Gogh in Me is mede mogelijk gemaakt door steun van Prins Bernhard Cultuurfonds, Stichting Dioraphte en Stichting Zabawas.