Cultuur & Uitgaan

ESNS ART verrast festivalbezoekers met licht- en geluidskunstwerken in de binnenstad

Van woensdag 18 januari tot en met zondag 22 januari kunnen bezoekers en inwoners van Groningen kennismaken met het werk van lokaal en nationaal beeldend kunsttalent. Kunstpunt Groningen presenteert samen met Eurosonic Noorderslag (ESNS) drie kunstwerken die de bezoeker onderdompelen in een bijzondere zintuiglijke ervaring. De werken spelen met licht en/of geluid en zorgen daarmee voor een fysieke beleving.


Leestijd: 2 minuten

ESNS ART verrast  festivalbezoekers met licht- en geluidskunstwerken in de binnenstad
ESNS ART verrast festivalbezoekers met licht- en geluidskunstwerken in de binnenstad

De kunstwerken zijn te vinden op de Grote Markt, de Nieuwe Markt en in de Oosterpoort. “Met deze fijne samenwerking met ESNS bieden we een verrassende ontmoeting tussen muziek en beeldende kunst”, zegt Paula Lambeck, directeur van Kunstpunt Groningen. “En omdat de kunstwerken een prominente plek op het festival hebben, kunnen kunstenaars zich presenteren aan een groot publiek. De afgelopen edities hebben we gezien dat dit voor hen deuren kan openen voor toekomstige opdrachten.”

Spiegelsculptuur op de Grote Markt

De bijna 4 meter hoge sculptuur Mirror/Mirror van Eirik Jahnsen op de Grote Markt staat stil maar is tegelijkertijd constant in beweging. Het weer, de omgeving en het licht zorgen er voortdurend voor dat het spiegelende werk van aanzicht verandert. Jahnsen heeft het staal zo bewerkt dat het haast vloeibaar oogt, of als verfrommeld papier of gedrapeerd textiel. De deuken en bollingen in de platen zorgen ervoor dat je een vervormde variant van de omgeving krijgt te zien, die de toeschouwer extra goed ervaart wanneer hij om het werk heen loopt.

Kunstwerk Mirror/Mirror Eirik Jahnsen. Foto: Siese Veenstra
Kunstwerk Mirror/Mirror Eirik Jahnsen. Foto: Siese Veenstra

Kinetisch lichtwerk op de Nieuwe Markt

Het kinetisch lichtwerk Parallel Strata van Nicky Assmann en Joris Strijbos op de Nieuwe Markt betekent letterlijk ‘parallelle lagen.’ De roterende lichten met stroboscopisch effect zorgen op de grond voor een constant veranderend schaduwspel. Wanneer je je als bezoeker door het ruimtelijk werk beweegt wordt je onderdeel van de compositie.

Parallel Strata van Joris Strijbos en Nicky Assmann. Foto: Stefan Niebrugge
Parallel Strata van Joris Strijbos en Nicky Assmann. Foto: Stefan Niebrugge

Geluidsinstallatie in de Oosterpoort

In de glazen gang van de Oosterpoort staat de interactieve geluidsinstallatie NORNS van Davey Smand. De toeschouwer kan de installatie zelf in beweging zetten. NORNS registreert omgevingsgeluiden, sampelt deze en stuurt ze vervormd terug de ruimte in. Een microfoon pikt dit geluid weer op waarna het proces zich herhaalt en er uiteindelijk een heel nieuw geluid ontstaat. Op deze manier illustreert Smand het fenomeen transformatie door de tijd.

Norns. Foto: Jenne Hoekstra
Norns. Foto: Jenne Hoekstra

Lichtkunst in de binnenstad

Kunstpunt presenteert tijdens ESNS Art een rondleiding langs lichtkunst in de binnenstad van Groningen. De tour gaat langs bestaand werk en de nieuwe tijdelijke kunstwerken van Eirik Jahnsen en Nicky Assmann & Joris Strijbos. Ook wordt stilgestaan bij enkele andere onontdekte pareltjes.