Cultuur & Uitgaan

Kristallnachtherdenking in Synagoge Groningen met 97-jarige holocaustoverlevende (6 nov)

In de Synagoge in Groningen is zondag 6 november de jaarlijkse herdenking van de ‘Kristallnacht’. Jaarlijks is er dan niet alleen een Stille Tocht ( ’s middags vanaf twee uur vanaf het Harmonieplein), maar ook een lezing in de Synagoge. Deze wordt dit jaar gegeven door de 97-jarige holocaustoverlevende Albrecht Weinberg uit Leer.


Leestijd: 2 minuten

Kristallnachtherdenking in Synagoge Groningen met 97-jarige holocaustoverlevende (6 nov)
Kristallnachtherdenking in Synagoge Groningen met 97-jarige holocaustoverlevende (6 nov)

De Kristallnacht was een door de nazi's georganiseerde actie gericht tegen het Joodse deel van de Duitse bevolking. De Kristallnacht vond plaats in de nacht van 9 op 10 november 1938, en vormde het begin van de massale Jodenvervolging.

De Kristallnacht Herdenkingslezing in Groningen wordt op zondagmiddag 6 november gehouden door de 97-jarige holocaustoverlevende Albrecht Weinberg uit Leer (Duitsland). Aan de lezing gaat de gebruikelijke stille tocht vooraf, dit jaar van het Harmonieplein naar de synagoge aan de Folkingestraat waar de lezing wordt gehouden. Naast de lezing van Weinberg treedt het Balkankoor Turmac op en dragen leerlingen van het Werkman Stadslyceum zelfgemaakte gedichten over de Kristallnacht voor. De bijeenkomst wordt gepresenteerd door kunsthistoricus Geert Pruiksma.

De lezing wordt dit jaar in tegenstelling tot voorgaande jaren gehouden in de vorm van een interview omdat Albrecht Weinberg door zijn zeer hoge leeftijd over een zeer beperkt gezichtsvermogen beschikt. Hij wordt geïnterviewd door dr. Peter Groenewold, voormalig docent Duitslandstudies aan de RUG. Bijzonder is dat Groenewold geboren en opgegroeid is in Weinbergs woonplaats Leer.

Holocaustoverlevende

Albrecht Weinberg (1925) maakte op 9 november 1938 als dertienjarige bewust de Kristallnacht mee. Hij groeide op in een joods gezin in Rhauderfehn in Oost-Friesland, vlak bij Leer. In 1939 werd hij veroordeeld tot dwangarbeid. In 1943 werd hij met zijn broer en zus naar Auschwitz gedeporteerd. Zijn ouders waren daar al vermoord. Kort voor het einde van de oorlog kwam hij in Bergen-Belsen terecht. Daar werd hij in april 1945 bevrijd.

Weinberg emigreerde na de oorlog naar New York waar hij op Broadway slager werd. Sinds zijn terugkomst naar Duitsland in 2011 zet hij zich in tegen antisemitisme, onder meer door op scholen te vertellen over zijn leven. Vorig jaar werd het Albrecht Weinberg Gymnasium in Rhauderfehn naar de holocaustoverlevende genoemd.

Reserveren voor deelname aan de bijeenkomst in de synagoge is vereist via reserveren@synagogegroningen.nl