Cultuur & Uitgaan

"Mansholt": toneelstuk over Groningens beroemdste politicus terug in theatertent

De voorstelling MANSHOLT is na zes jaar opnieuw te zien in Nederland en wordt de komende maanden gebracht in een open tent op zes prachtige boerenerven verspreid door het land.


Leestijd: 2 minuten

"Mansholt": toneelstuk over Groningens beroemdste politicus terug in theatertent
"Mansholt": toneelstuk over Groningens beroemdste politicus terug in theatertent

MANSHOLT was de eerste voorstelling van Toneelgroep Jan Vos en werd in de zomers van 2014 en 2015 gespeeld op tal van boerderijen. De voorstelling werd door pers en publiek bejubeld en door het Nederlands Theater Festival geselecteerd als een van de beste voorstellingen van 2015.

Het verhaal

Het is 1972. Eurocommissaris Sicco Mansholt verandert op de valreep van zijn pensioen radicaal van koers en wordt fanatiek pleitbezorger van een kringloopeconomie. Als de immer standvastige bestuurder ook nog eens verliefd wordt op zijn veel jongere stagiaire Petra Kelly en samen met haar op de barricades klimt, laat hij iedereen om zich heen in verbijstering achter.

Ondertussen voert Wietje Nanninga, een boerin in Drenthe, een verbeten strijd met haar vader Tjerk. Het moordende groeitempo in de landbouw kunnen zij niet langer bijbenen. Verkoop van het familiebedrijf lijkt de enige uitweg. Als uitgerekend Mansholt zich aanbiedt als koper, besluit vader Tjerk zich te verzetten tegen het onontkoombare. Is de mens in staat om grenzen te stellen aan de groei? En kan hij in zijn leven genoegen nemen met genoeg?  MANSHOLT is aangrijpend toneel over de moed die het kost om te veranderen.

Start kaartverkoop en speelperiode

Op 4 juni start de landelijke kaartverkoop van MANSHOLT. Van 16 juli t/m 12 september is de voorstelling te zien in zes provincies: Zuid-Holland (Haastrecht), Brabant (Genderen), Groningen/Drenthe (Eelde), Overijssel (Deventer), Noord-Holland (Zaandam) en Utrecht (Haarzuilens).  Mansholt wordt gespeeld in een door crowdfunding mogelijk gemaakte nieuwe tent.

Door goede ventilatie en een ruime publieksopstelling is de tent uitstekend geschikt om op een verantwoorde manier weer naar het theater te gaan.

Helmert Woudenberg 50 jaar in het vak

De titelrol voor deze voorstelling wordt gespeeld door Helmert Woudenberg. 2021 is een jubileumjaar voor Helmert: hij viert zijn 50-jarige jubileum als acteur en theatermaker. Maar hij peinst er niet over om met pensioen te gaan. Hij speelt onverdroten door.

Talkshow

Eén keer per week wordt er voorafgaand aan de voorstelling een talkshow gehouden over de kringloop economie. Onder leiding van Margriet Brandsma komen tal van gasten aan het woord over de vraag hoe we de bakens kunnen verzetten op weg naar een duurzame maatschappij. Boeren, bestuurders en wetenschappers.

Voor meer informatie & kaartverkoop: www.toneelgroepjanvos.nl