Cultuur & Uitgaan

Podcast | Het verhaal van Johan Willem Ripperda: de Groningse leugenaar die eerste minister van Spanje werd

Ooit gehoord van Johan Willem Ripperda? De Groninger jonker die het schopte tot eerste minister van Spanje, maar uiteindelijk als leugenaar ten onder ging? Muziektheatergroep Zummerbühne voert deze zomer een voorstelling uit over Ripperda. In mei spraken wij artistiek leider Reinout Douma over het verhaal van Ripperda én de voorstelling. Luister hier de podcast nog eens terug.


Leestijd: 1 minuut

Johan Willem Ripperda
Johan Willem Ripperda

Zummerbühne is een muziektheatergroep die elk jaar een voorstelling produceert in de provincie Groningen, elk jaar op een andere plek. De eerste voorstelling, Hollands Hoop, was met 23.000 bezoekers over 23 zomerse speelavonden in 2022 een groot succes.

Vier sterren

Sinds 16 augustus voert Zummerbühne de muziektheatervoorstelling Ripperda op. Dit keer in Winsum op de wierde Maarhuizen. Bert Visscher speelt daarin de hoofdrol van Ripperda. De eerste recensies over de voorstelling zijn positief.

“Ripperda heeft alles wat je van locatietheater wenst: het stuk boeit en verrast; heeft zeggingskracht en is komisch. Daarbij is de locatie, op wierde Maarhuizen, prachtig”, schrijft NRC, die de voorstelling vier sterren geeft. Ook Trouw recenseert het stuk met vier sterren. “De voorstelling is ook een mooi pleidooi voor verbeeldingskracht. Verhalen verzinnen is de eerste stap om je leven – of de wereld – te veranderen.”

De voorstelling is nog tot en met 10 september zien in Winsum. Tickets zijn uitverkocht, maar Zummerbühne adviseert om de website in de gaten te houden voor vrijgekomen kaartjes.

GIC Proatcast

De GIC Proatcast is een podcast van de Groninger Internet Courant, waarin we op zoek gaan naar bijzondere verhalen én verhalen achter het nieuws in Stad en Ommeland.