Cultuur & Uitgaan

Tentoonstelling over Johannieter Kloosters in provincie Groningen

Kloosters speelden een zeer belangrijke rol in de ontwikkeling van de provincie Groningen in de vroege middeleeuwen. Een speciale kloosterorde, de Johannieter Orde, vormt het onderwerp van een tentoonstelling die op 28 augustus wordt geopend in Usquert.


Leestijd: 1 minuut

Tentoonstelling over Johannieter Kloosters in provincie Groningen
Tentoonstelling over Johannieter Kloosters in provincie Groningen

Op 28 augustus wordt in de kerk van Usquert een reizende tentoonstelling over Johannieter Kloosters geopend. De expositie besteedt aandacht aan veertien plekken in Ost-Friesland en Groningen waar vroeger kloosters hebben gestaan. De tentoonstelling duurt tot en met 27 september en is gratis toegankelijk. De kerk is dagelijks geopend.

De Johannieter kloosterorde is opgericht in Jeruzalem in de 11e eeuw. De kloosterlingen legden zich aanvankelijk toe op de verzorging van zieken en gewonden die een bezoek brachten aan het heilige land. Het beschermen en verplegen van pelgrims werd hierna de hoofdtaak van de orde. Vanaf de 12e eeuw sticht de orde kloosters (die ook wel commanderijen werden genoemd) in Nederland, waarvan een aantal in Groningen. De commanderij van Wijtwerd bij Usquert, wordt gesticht in 1217.

Objecten

Na de reformatie wordt de katholieke kloosterorde omgevormd tot een protestantse ridderorde, maar met vergelijkbare doelstellingen. De kloostergebouwen verdwijnen. Dat in Usquert wordt opgeheven in 1618 en niet veel later gesloopt. Op het terrein verrijzen twee boerderijen. In de boerderij Kloosterwijtwerd worden nog steeds enkele objecten uit de voormalige commanderij behouden, zoals een statie, een schouw en een haardplaat. Een gouden miskelk uit het klooster is nu in eigendom van het Bisdom.

Duitsland

De reizende tentoonstelling is het resultaat van een samenwerking tussen diverse partijen in Ost Friesland en in Groningen, waaronder Openluchtmuseum Het Hoogeland. De expositie was eerder te zien op verschillende plaatsen in Duitsland en is nu voor het eerst in Nederland. Volgend jaar komt de tentoonstelling naar de overige locaties in Groningen.