Cultuur & Uitgaan

Virtuele 4 Mijl van Groningen in Engeland en Amerika: “U nadert nu de Dorskerk van Haren”

Een beetje vreemde, maar érg leuke ervaring. Dat was de reactie van veel van de circa 3000 duizend mensen die gisteren voor het eerst deelnamen aan een virtuele editie van de 4Mijl van Groningen. Met hun telefoon in de hand of aan hun arm konden ze via een app luisteren naar een routebeschrijving, waarbij het leek alsof ze gewoon van start waren gegaan in Haren, en over de Hereweg naar Groningen liepen. (Foto boven: Twitter, @EveTeuling)>>


Leestijd: 1 minuut

Virtuele 4 Mijl van Groningen in Engeland en Amerika: “U nadert nu de Dorskerk van Haren”
Virtuele 4 Mijl van Groningen in Engeland en Amerika: “U nadert nu de Dorskerk van Haren”

Tot in de kleinste details was de race nagebouwd en was alles er aan gedaan om de lopers het gevoel te geven dat ze niet in hun eentje of met enkele mensen vlakbij eigen huis aan het rennen waren, maar of ze de 4 Mijl aan het lopen waren, die zonder corona dit jaar voor de 34ste keer zou zijn gehouden.

Enkele minuten voor de start werd iedereen met muziek ‘opgezweept’ om geïnspireerd uit de startblokken te vertrekken. Tijdens de loop gaf een stem informatie over bekende gebouwen ( ‘je passeert nu Rijksmonument Huis de Wolf uit 1892’), en af en toe kreeg je aanmoedigingen uit het publiek.

Wie dreigde te verslappen werd aangespoord om nog even door te zetten. ‘De Martinitoren is al in zicht!’. En uiteindelijk, na 6 kilometer was er dan de Vismarkt, waar men na 400 meter de finish passeerde.

In totaal namen volgens de organisatie bijna 3000 mensen deel aan dit evenement. Woordvoerder Michelle Mencke van de organisatie laat maandag in het Dagblad van het Noorden weten dat ‘een mooi aantal’ te vinden. Daar komen overigens ook nog eens 200 deelnemers bij van de wandeleditie, de 4Mijl for you.

Onder de deelnemers waren ook mensen in Engeland of de Verenigde Staten, voor wie het wel heel bijzonder moet zijn geweest om al rennend te horen dat ze door de Herestraat aan het rennen waren.

Via de sociale media waren na afloop veel positieve reacties te lezen op de race. En één ding is volstrekt onveranderd gebleven, namelijk voor velen de ham-vraag: ‘Welke tijd heb jíj gelopen…’

Mogelijk komt er dit jaar nog een andere digitale variant. Maar de organisatie gaat er toch wel vanuit, en hoopt in elk geval van ganser harte, dat er volgend jaar in oktober weer een ‘gewone’ 4Mijl van Groningen gehouden kan worden.