Cultuur & Uitgaan

Vertier met zweefmolen op zomerterras EM2 nog niet toegestaan

Genieten van een drankje op een terras en dan even lekker zweven in een antieke zweefmolen. Horecaondernemer en voormalig nachtburgemeester Chris Garrit van EM2 zag het helemaal voor zich. Maar het verhaal gaat niet door, want de zweefmolen is vooralsnog verboden door burgemeester Schuiling, omdat entertainment op terrassen en kleine evenementen nog niet zijn toegestaan.


Leestijd: 3 minuten

Vertier met zweefmolen op zomerterras EM2 nog niet toegestaan
Vertier met zweefmolen op zomerterras EM2 nog niet toegestaan

De zweefmolen was al opgebouwd en het zomerterras zou op 4 juni opengaan. Zweven in de meer dan 100 jaar oude zweefmolen is dan toegestaan. “Ontzettend jammer. Dit is nou Nederland”, zegt Garrit. Volgens de horecaondernemer zagen de ambtenaren van de gemeente niet zoveel problemen in de zweefmolen. “Die vonden het een mooi plan”, zegt Garrit. “We hebben wel vaker plannen gemaakt, maar dit was een behoorlijke klus. We kregen maar geen antwoorden op ons plan, tot dinsdagavond.”

Uiteindelijk besloot Garrit zelf contact te zoeken met de gemeente. “De Efteling mag ook weer open. In Brede staat een groot smakenrad”, zegt Garrit. “We dachten dan ook dat dit in Groningen ook wel zou moeten kunnen. Maar we krijgen net een berichtje van de burgemeester dat onze zweefmolen niet mag. En wat is de reden? Precedentwerking. Stel je voor dat er meer ondernemers zijn die iets verzinnen, binnen de regels van het kabinet. Dat zagen ze even niet zitten. Volgens burgemeester Schuiling hadden ze heel veel aanvragen gekregen. We mogen het echt niet leuk hebben in Groningen en dat is jammer!”

Amusement op terrassen is verboden
De gemeente Groningen laat desgevraagd weten dat de aanvraag van Garrit inderdaad vooralsnog is afgewezen. “Allereerst is er op dit moment nog een verbod op evenementen”, zo zegt Hans Coenraads als woordvoerder van de burgemeester. “Daarnaast geldt dat amusement op terrassen ook verboden is. Landelijk is daar op dit moment veel discussie over. Kijk naar de EK-schermen. Vanuit Den Haag is er op dit moment nog een strakke lijn als het gaat om de regels.” 

Volgens de woordvoerder komen er inderdaad veel aanvragen binnen voor kleine evenementen of vertier op terrassen. “Staan we het ene vertier toe, dan moeten we het andere vertier ook toestaan. En dat kan dus niet met de huidige maatregelen die nog van kracht zijn.” In de volgende stap van het openingsplan, die op de planning staat voor 30 juni, is wel weer meer mogelijk. Zo zouden evenementen dan ook weer zijn toegestaan, mogelijk met voorwaarden. 

Afstand tussen de stoeltjes
Volgens Garrit is er bij EM2 een goed plan om publieksstromen in goede banen te leiden, zodat iedereen veilig een drankje kan nemen en dus een rondje kon zweven. “En we hebben binnen de wet gekeken naar de mogelijkheden. Creatief zijn is mijn werk als ondernemer. Dit voelt als ondernemertje pesten.” Garrit: “Waar gaat het over. Acht stoeltjes. En moet je eens kijken hoeveel afstand er tussen de stoeltjes zit. Meer dan twee meter. Gaat het om de volksgezondheid? Nee, het mag niet leuk zijn in Nederland. Dus, ja. Koen Schuiling: bedankt namens heel Groningen dat dit niet door mag gaan. Dit gaat er bij ons gewoon niet in", zo besluit Garrit. 

Volgens de woordvoerder van de burgemeester ziet de gemeente de behoefte bij ondernemers om weer wat te organiseren voor het publiek. “En we zien aan de drukke terrassen ook dat daar behoefte aan is. Er zijn onlangs versoepelingen doorgevoerd, maar er blijven beperkingen. En die lopen samen met het landelijke openingsplan.”

Over twee weken misschien meer mogelijk
De gemeente gaat over twee weken kijken of de zweefmolen wel is toegestaan. “In het Veiligheidsberaad wordt dan ook weer gekeken of EK-schermen wél mogelijk zijn. Als dat zo is, dan is dus ook meer mogelijk als het gaat om amusement op terrassen. Over twee weken houden we de aanvraag voor de zweefmolen dus weer opnieuw tegen het licht. Want als gemeente willen we echt graag meedenken over wat wel kan, in plaats van wat niet kan.”

Bekijk hier de eerste reactie van Garrit op z'n Facebookpagina.