Nieuws

Discussie in Forum - is er in Groningen sprake van racisme?

Is er (soms) sprake van racisme in Groningen? Wellicht (ook) van institutioneel racisme? Of valt het allemaal wel mee? Deze vragen komen aan de orde tijdens een bijzonder gesprek donderdagavond 17 september in het Forum Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Discussie in Forum - is er in Groningen sprake van racisme?
Discussie in Forum - is er in Groningen sprake van racisme?

Dan vindt er in het Forum Groningen 's avonds vanaf half acht een gesprek plaats over ‘institutioneel racisme’ in de stad Groningen. Inwoners van Groningen, de gemeente en onderwijsinstellingen gaan met elkaar in gesprek in een uitverkochte Rabo Studio.

Het programma is een vervolg op de Zomertalk Black Lives Matter die het Forum op 11 juni organiseerde. Dat was naar aanleiding van de moord op George Floyd en de daaropvolgende wereldwijde protesten.

Op 17 september is het woord aan twee mensen van kleur die inzicht kunnen geven in hoe racisme in Groningen werkt, zowel als twee witte mensen die ingaan op hun privileges en hun rol binnen de beweging naar een rechtvaardiger samenleving: Sherlock Telgt, Jaap Bruijn, Esmé van den BoomenAnnemiek Rosaria.

Ook te gast, vanuit de Gemeente Groningen en verschillende onderwijsinstellingen, zijn wethouder Glimina Chakor;Rector magnificus van de Rijksuniversiteit GroningenCisca Wijmenga; Dean Academie voor Sociale Studies Hanzehogeschool GroningenMichèle Garnier; Dean Academie MinervaDorothea van der Meulen; en Directeur Noorderpoort Kunst & MultimediaJohan Weerts.

Besproken wordt hoe racisme in Groningen eruit ziet en welke privileges witte mensen hebben. Ook wordt bevraagd welke stappen er gezet moeten worden om racisme tegen te gaan en hoe het zit met de awareness over institutioneel racisme bij Groningse instellingen.

De avond was snel uitverkocht. Vanwege de grote belangstelling voor dit onderwerp nodigt het Forum alle Groningers van harte uit om de avond online te volgen via Platform F, het mediaplatform van Forum Groningen. Host van de avond is Charlotte Wekker, docent aan de Hanzehogescool en veranderkundige.