Nieuws

Burgemeester Schuiling start inleveractie voor wapens in Groningen

Wie zonder gedoe van zijn messen, andere steekwapens, vuurwapens, nepvuurwapens, munitie of explosieven af wil, kan dat in Groningen nu anoniem en zonder consequenties regelen. Burgemeester Koen Schuiling heeft bij het politiebureau namelijk een actie gestart die inwoners de mogelijkheid geeft anoniem hun wapentuig in te leveren. De campagne richt zich met name op jongeren.


Leestijd: 1 minuut

Opnieuw wapeninleveractie gemeente Groningen
Opnieuw wapeninleveractie gemeente Groningen

Sinds gisteren en tot en met 17 oktober kunnen (jonge) inwoners van de gemeente Groningen anoniem en zonder gevolgen hun wapen inleveren.

Groningen doet dan mee aan de landelijke inleveractie tijdens de Week van de Veiligheid. Steekwapens kun je inleveren op de politiebureaus in Groningen en Haren. Daarnaast zijn er tien mobiele inleverpunten in de wijken en dorpen. Wie een (nep)vuurwapen wil inleveren, kan een afspraak maken met de politie.

“Wapens horen niet thuis in onze samenleving,” zegt burgemeester Schuiling. “De laatste jaren zien we dat het wapengebruik toeneemt, vooral onder jongeren en jongvolwassenen. Dat is een zorgelijke ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat ook in onze gemeente aandacht is voor dit thema. Via de inleveractie maken we onze stad weer een stukje veiliger.”, aldus de burgemeester op de website van de gemeente Groningen.

De landelijke inleveractie richt zich op steekwapens, omdat het dragen van messen steeds normaler is onder jongeren. Steekwapens, slag- en stootwapens en nepwapens kunnen van maandag t/m vrijdag tussen 14.00 en 17.00 uur ingeleverd worden bij de politiebureaus.

Daarnaast zijn er elke doordeweekse avond van 18.00 tot 21.00 uur twee mobiele inleverpunten. Wie in het weekend een steekwapen wil inleveren, kan een afspraak maken met de politie via tel. 0900-8844. Het inleveren van de steekwapens gebeurt anoniem in een inleverton. Er is dus geen risico dat er straf volgt voor het wapenbezit.

Foto: gemeente Groningen, Henk Tammens. Meer informatie over de actie op de website van de gemeente.