Nieuws

Buschauffeurs voeren actie bij Centraal Station: “Onze werkgever wil ons uitpersen”

Buschauffeurs voerden maandagochtend actie voor het centraal station in Groningen. Ze willen dat er een einde komt aan de hoge werkdruk en de flexibilisering binnen de sector en vragen om een goede CAO die de gestegen prijzen in de winkel compenseert.


Leestijd: 1 minuut

Akkoord streekvervoer; stakingen van de baan
Akkoord streekvervoer; stakingen van de baan

De chauffeurs staken al langere tijd, maar voelen zich niet gehoord door hun werkgevers. Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer, ziet onbegrip bij de stakende buschauffeurs: “De chauffeurs snappen er niks van dat hun werkgever zich blijkbaar niet druk maakt over de problemen rond werkdruk en inkomen. Ze willen met z’n allen laten zien dat ze niet gepiepeld willen worden.”

Volgens het FNV is het ziekteverzuim door te hoge werkdruk opgelopen tot twintig procent. De oorzaken daarvan liggen volgens de vakbond bij de te krappe rijtijden als gevolg van constante bezuinigingen en de krappe arbeidsmarkt.

“Niemand doet dit graag,” zegt buschauffeur Jos Rogaar. Het liefst zat hij vandaag gewoon achter het stuur om zijn passagiers naar hun plek van bestemming te brengen. “Maar de situatie moet veranderen, want onze werkgever wil ons uitpersen. De huidige situatie drukt zowel geestelijk als financieel zwaar op ons.”

Rogaar wijst ook naar de hoge werkdruk en de toenemende flexibilisering. “Door de krappe rijtijden blijft er van een kwartier pauze vaak maar vijf minuten over. Als je wel de volledige pauze neemt vertrekt je bus te laat en moet je passagiers laten wachten. Daarnaast wil onze werkgever dat we steeds flexibeler worden, maar we zijn al heel flexibel. We zijn actief op verschillende locaties en werken vroege en late diensten.”