Nieuws

Dodenherdenking: geen stille tocht, kranslegging via RTV Noord

Ook dit jaar vindt de dodenherdenking in Groningen vanwege de coronamaatregelen in aangepaste vorm plaats. Zo gaat de stille tocht vanaf het Joods Monument naar het Martinikerkhof niet door. Via RTV Noord is wel de kranslegging te volgen.


Leestijd: 1 minuut

Groningen herdenkt: hoe zag 4 mei eruit?
Groningen herdenkt: hoe zag 4 mei eruit?

Voor 20.00 uur houdt burgemeester Koen Schuiling een toespraak. Na de twee minuten stilte legt de burgemeester samen met de Commissaris van de Koning René Paas een krans op het Martinikerkhof. Net als vorig jaar zijn de traditionele stille tocht vanaf het Joods Monument en de gezamenlijke kranslegging op het Martinikerkhof afgelast. Ook het ochtendprogramma langs de begraafplaatsen, monumenten en plaquettes gaat niet door.

Geen publiek

Vanwege de coronamaatregelen kan bij de dodenherdenking op het Martinikerkhof geen publiek aanwezig zijn. Ook kunnen we andere personen of organisaties geen gelegenheid bieden om aan deze kranslegging deel te nemen.

RTV Noord zal de kranslegging en de toespraak vanaf 19.45 uur uitzenden. De Stichting 4 Mei Herdenking Groningen roept op om dit jaar thuis mee te herdenken en indien mogelijk de Nederlandse vlag halfstok te hangen.

Volgens de vlaginstructie mag de Nederlandse driekleur zonder oranje wimpel op 4 mei vanaf zonsopgang tot zonsondergang halfstok hangen.

Harde wind: vlaggen aan Martinitoren niet halfstok

Omdat het te hard waait hangen er dinsdag, tijdens dodenherdenking, geen vlaggen halfstok aan de Martinitoren. Ook aan de andere torens in de stad hangen er geen vlaggen halfstok, zo meldt de gemeente.

In Groningen geldt vandaag code geel in verband met harde windstoten. Het uithangen van vlaggen is dan niet veilig, zo stelt de gemeente.

De vlaggen vanaf de grondmasten hangen wel halfstok.