Nieuws

Donar zet coach Ivan Rudez per direct op straat

Het bestuur van basketbalclub Donar heeft coach Ivan Rudez op straat gezet. De Amerikaan Pete Miller maakt het seizoen af als hoofdcoach.


Leestijd: 1 minuut

Donar zet coach Ivan Rudez per direct op straat
Donar zet coach Ivan Rudez per direct op straat

Donar heeft het de laatste weken zwaar. Afgelopen zaterdag werd in eigen huis kansloos verloren van ZZ Leiden met 72-96. Vorige week werd nog wel gewonnen van een gehavend Zwolle. Donar staat op dit moment derde in de competitie. Het team moet nog twee wedstrijden spelen voordat de playoffs beginnen. In de Elite A (de beste zes clubs spelen onderling een competitie) verloor Donar vijf wedstrijden en er werden maar drie wedstrijden gewonnen. 

Rudez gaf zaterdag na de wedstrijd zelf aan dat de club in een lastige periode zit. Volgens hem missen sommige spelers urgentie in hun spel. Ook zou het team slechter functioneren omdat er na blessureleed meer spelers beschikbaar zijn. Ook zei Rudez dat hij vanaf nu met meer intensiteit moet trainen en dat dit niet lukte omdat spelers terugkwamen van blessures. 

Rudez tekende afgelopen zomer een driejarig contract bij Donar. Formeel stelt de club op de eigen website dat het bestuur heeft besloten om Ivan Rudež met onmiddellijke ingang te ontheffen van zijn taak als hoofdcoach van het eerste herenteam van Donar. 

Het seizoen wordt afgemaakt door Pete Miller. Hij was tot nu toe hoofdcoach van de RTC Noord Basketball Academy & Donar Groningen. Miller speelde tussen 1975 en 1978 voor Donar. Hij heeft ook veel ervaring als hoofdcoach van clubs in de Nederlandse, Duitse en Oostenrijkse competitie. 

Er bestaat een kans dat het op nonactief stellen van coach Rudez ook gevolgen heeft voor de spelersgroep. Het broertje van de coach, oud NBA-speler Damjan Rudez, speelt namelijk voor Donar. Hij tekende afgelopen zomer een tweejarig contract. Voornaamste reden was dat hij graag eens samen met zijn broer wilde werken.