Nieuws

Doorbraak: windmolens met wiebelende wieken zorgen mogelijk voor 20 procent meer opbrengst

Windmolens met wiebelende wieken zouden voor 10 tot 20 procent meer opbrengst van windenergie kunnen zorgen. Dat meldt Economie Groningen. Het idee is afkomstig van de Groningse hoogleraar Eize Stamhuis van de Rijksuniversiteit Groningen. Stamhuis raakte geïnspireerd door de wiebelende vleugels van de albatros.


Leestijd: 1 minuut

De albatros heeft een bijzondere manier van landen, waarbij hij met zijn vleugels wiebelende bewegingen maakt. Daardoor stijgt de opwaartse druk onder de vleugels. Stamhuis kwam erachter dat een vergelijkbaar principe ook geldt voor windmolens.

Door de bladen van windmolens te laten wiebelen, kan er ook met lagere snelheden energie worden opgewekt, ontdekte de hoogleraar. Als het niet of zachtjes waait, staan windmolens vaak stil. Pas bij windkracht 5 presteren ze het beste.

Uit onderzoek met kleine schaalmodellen bleek dat de opbrengst van energie met wiebelende bladen tot 20 procent steeg. Bij windmolens in Zeewolde wordt nu onderzocht of dat in de praktijk ook zo werkt.

Bij de proef in Zeewolde worden twee windmolens ingezet: de ene krijgt wiebelende wieken, de ander niet, zo meldt Omroep Flevoland. Op die manier kunnen de resultaten goed met elkaar vergeleken worden. Het onderzoek zal een paar maanden in beslag nemen.