Nieuws

Feestelijke opening Pride Photo Tentoonstelling in Groningen

Op dinsdag 17 januari is de feestelijke opening van de Pride Photo Tentoonstelling 2022 in Groningen. Het is het tweede jaar op rij dat de openluchtfotowedstrijd naar Groningen komt. Wethouder diversiteit Manouska Molema verzorgt de opening.


Leestijd: 1 minuut

Feestelijke opening Pride Photo Tentoonstelling in Groningen
Feestelijke opening Pride Photo Tentoonstelling in Groningen

Dit jaar is het thema ‘Celebrating the Unseen’, waarmee Pride Photo de meest ongeziene groepen en onbekende verhalen uit de lhbti+-gemeenschap onder de aandacht wil brengen. De tentoonstelling is tot 6 februari gratis te bezoeken. 

Pride Photo is onderdeel van het kunstprogramma van het ESNS-festival, dat van 18 tot en met 21 januari in Groningen wordt gehouden. De tentoonstelling bestaat uit twintig grote panelen. 

Naast de winnende foto’s worden ook verschillende urgente, verrassende en mooie ‘Unseen’ beeldverhalen getoond, zoals de mate waarin lhbti+-personen wereldwijd hard getroffen zijn door de pandemie. Maar ook de onderdrukking van de lhbti+-mensenrechten, homoseksualiteit in de sport, eenzaamheid onder ‘roze’ ouderen en geweld tegen transpersonen.

De onderwerpen worden toegelicht in korte teksten op de fotopanelen. Wie behoefte heeft aan meer duiding kan een QR-code scannen, waarmee aanvullende informatie en een audiofragment kunnen worden opgeroepen over de fotograaf, het werk en het onderwerp van de foto. 

Groningen is de afsluiter van de Pride Photo Tentoonstelling 2022, die sinds 1 april vorig jaar door heel Nederland reist en alle provincies heeft aangedaan. "In Groningen mag je zijn wie je bent. Iedereen is verschillend, maar er is ruimte voor al die verschillen", vindt wethouder Molema. "Helaas is dat niet overal zo en dat komt tot uitdrukking tijdens deze indrukwekkende tentoonstelling. Ik roep iedereen op een kijkje te gaan nemen."

De opening van de Pride Photo Tentoonstelling 2022 in Groningen is op dinsdag 17 januari om 16:00 uur op het Akerkhof in Groningen.

Foto: Haneem Christian