Nieuws

Gemeente Groningen zegt huur met drafbaan op

Vanaf 2021 zijn er geen paardenraces meer op de drafbaan op het Stadspark: de gemeente Groningen zegt de huur op.


Leestijd: 1 minuut

Er werd weer gekoerst op de drafbaan
Er werd weer gekoerst op de drafbaan

Reden hiervoor is dat de paardensport de ontwikkeling van de drafbaan als evenemententerrein in de weg zit, zo zegt de gemeente. Met name de sintelbaan wordt als onhandig gezien voor de organisatie van bijvoorbeeld het Bevrijdingsfestival en Hullabaloo, meldt Dagblad van het Noorden.

In een brief aan de gemeente schrijft wethouder Inge Jongman (ChristenUnie) dat de aanpassingen die nodig zijn om de evenementen wel gemakkelijk op poten te zetten, te veel geld kosten. De zeven koersen die de KHRV ieder jaar in het stadspark houdt, brengen door het teruglopende aantal bezoekers te weinig geld in het laatje om investeringen van tienduizenden euro’s te rechtvaardigen.

Het achterstallige onderhoud is in middels zo groot dat een nieuw seizoen zelfs niet meer haalbaar leek. De Stichting Nederlandse Draf en Rensport (NDR) heeft de baan afgekeurd. Deze blijkt te onveilig om er wagens met 60 kilometer per uur over heen te laten gaan. De KHRV, die sinds 1922 actief is op het Stadspark, is druk bezig om de baan op te knappen, zodat deze voor 15 maart alsnog voldoet aan de eisen van de NDR.

KHRV-woordvoerder Kees de Bock is teleurgesteld in de gang van zaken. “Wij hebben laten zien dat er best leven in de baan valt te krijgen. Maar dan moeten we wel twee, drie jaar de tijd krijgen. Het is zuur dat ons dat niet wordt gegund,” zegt De Bock. “Wij zien het belang van evenementen die 60.000 bezoekers trekken, maar we zijn het niet met de gemeente eens dat wij daarvoor moeten wijken. Als je het daartegen afzet, kun je elke sportclub in de stad opdoeken. Dat haalt zelfs FC Groningen niet.”