Nieuws

Kinderombudsvrouw: heroverweeg sluiting kinderhartcentrum Groningen

Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil dat de nieuwe minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers de sluiting van de afdelingen kinderhartchirurgie in drie ziekenhuizen, waaronder het UMCG, gaat heroverwegen. Vooral over de sluiting van het kinderhartcentrum in Groningen maakt ze zich zorgen, schrijft Kalverboer vrijdag in een brief aan de minister.


Leestijd: 1 minuut

Kinderombudsvrouw: heroverweeg sluiting kinderhartcentrum Groningen
Kinderombudsvrouw: heroverweeg sluiting kinderhartcentrum Groningen

Volgens Kalverboer is het sluiten van de afdeling in Groningen slecht voor de beschikbaarheid van kinderhartchirurgie voor kinderen in het noorden en noordoosten van het land, te meer vanwege de volgens haar mindere mogelijkheden voor openbaar vervoer in deze regio. “Dit betekent voor hen een teruggang in de verwezenlijking van het recht op beschikbaarheid van passende zorg”, stelt Kalverboer. Kuipers vindt echter dat de geografische spreiding van de afdelingen niet van doorslaggevend belang is omdat de operaties over het algemeen planbaar zijn.

Het is volgens Kalverboer in strijd met het Kinderrechtenverdrag, dat beschrijft dat de beschikbaarheid van zorg alleen maar mag verbeteren en niet verslechteren. Kalverboer vindt dat de minister het belang van kinderen moet onderzoeken bij de besluitvorming om de kinderhartcentra te sluiten.

Deze week werd bekend dat minister Kuipers vasthoudt aan het besluit van zijn voorganger Hugo de Jonge over de sluiting van de afdelingen kinderhartchirurgie in Groningen, Amsterdam en Leiden. De zorg moet worden geconcentreerd in het UMC in Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Het besluit kan op veel weerstand rekenen van de academische ziekenhuizen en ouders van kinderen met een hartafwijking.

Foto: dekinderombudsman.nl