Nieuws

Kunstdetective gaat gestolen Van Gogh terugvinden of hij onthult wie de diefstal heeft gepleegd

De wereldvermaarde kunstdetective Arthur Brand zegt meer te weten over de diefstal van een Van Gogh van het Groninger Museum, dat op 29 maart uit Museum Singer in Laren is gestolen. In de Volkskrant laat hij weten dat hij het schilderij binnen zes weken hoopt te vinden. Anders maakt hij openbaar wie het schilderij heeft gestolen, wat ermee is gebeurd en wie het schilderij nu heeft.


Leestijd: 1 minuut

Man opgepakt voor diefstal ’Groningse’ Van Gogh
Man opgepakt voor diefstal ’Groningse’ Van Gogh

Brand vond al veel gestolen kunstschatten terug. Hij heeft ontzettend veel kennis van kunstroven en bezit over een netwerk in maffiakringen, waardoor hij uiteindelijk veel zaken kan oplossen. Binnenkort komt er een tv-serie op de buis over de kunstdetective. De zesde aflevering gaat over de gestolen Van Gogh. 

“Normaal vind je een schilderij pas na vijf of tien jaar terug”, zegt Brand in De Volkskrant. “We hebben nog zes weken. Als het me niet lukt, zal ik onthullen wie het schilderij heeft, wat ermee is gebeurd en wie de diefstal heeft gepleegd. Dat beloof ik.”

In juni doken er foto’s op van het gestolen schilderij ‘Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar’. Daarop lag het schilderij niet in een lijst op een vuilniszak. Destijds zei Brand al dat de opgedoken foto bijzonder is. Zo zit het beeld met het schilderij vol symboliek. Er ligt een krant van 30 mei op het schilderij, met daarin een artikel over de kunstroof waarin Brand zelf wordt geciteerd. Ook komt voormalig kunstrover Octave Durham, alias Okkie, aan het woord. Hij verkocht al eens twee Van Gogh-schilderijen aan een maffiabaas. Het boek meesterdief is weer een biografie over Okkie. Brand dacht dat er een copycat is die de roof van Okkie nadoet.

Het schilderij Lentetuin, de pastorietuin te Nuenen in het voorjaar uit 1884 zou 1 tot 6 miljoen euro waard zijn.