Nieuws

Oproep aan omstreden wappie-docent RUG: “Neem ontslag!"

“Dat je überhaupt nog aan de Groningse universiteit werkt, is een belediging voor de instelling waar ik zo van houd. Als je ook maar een beetje respect hebt voor jezelf, voor de universiteit of voor de wetenschap, dan neem je ontslag”. Deze oproep doet een oud-student van de geschorste docent Tjeerd Andringa van het University College Groningen, een onderdeel van de Rijkuniversiteit Groningen, vandaag in een bijdrage aan de Universiteitskrant.


Leestijd: 1 minuut

Oproep aan omstreden wappie-docent RUG: “Neem ontslag!"
Oproep aan omstreden wappie-docent RUG: “Neem ontslag!"

Docent Tjeerd Andringa is vorige week vrijdag geschorst na publicaties over het niveau van zijn lessen aan de University College Groningen. Andringa liet studenten tijdens het vak kritisch denken kennis maken met complottheorieën. De docent bleek zelf fervent aanhanger te zijn van die theorieën. Ook zou de docent theorieën verkondigen die als antisemitisch kunnen worden beschouwd.

De Rijksuniversiteit Groningen liet vrijdag weten dat er een onafhankelijk onderzoek komt. Vanwege de onrust die is ontstaan kan de docent momenteel “geen onderwijs geven zoals beide partijen dat willen”, voert de RUG als argument aan dat de docent momenteel geen onderwijs verzorgt.

Andringa zou oud-studenten hebben opgeroepen om hem te steunen. Dat inspireerde oud-student James Young om een opinie-bijdrage te sturen aan de Ukrant. In een brief vol sarcasme laat hij weten Andringa zogenaamd te steunen. Maar in feite neemt hij fel afstand van de manier van les geven van Andringa.

“Dat je jouw onzin beschouwt als iets dat ook maar een klein beetje op echt kritische analyse (een essentieel onderdeel van de wetenschap) lijkt, is ontstellend. Dit kan de universiteit noch impliciet, noch expliciet goedkeuren”.

Opmerkelijk is dat Andringa volgens de universiteit momenteel geen les kan geven “omdat er onrust is ontstaan”. . Je had kunnen verwachten dat hij geen les zou mogen geven omdat hij vreemde theorieen verkondigt. Uit het artikel van oud – studenten James Young blijkt bovendien dat hij dat niet pas sinds kort doet, maar al jarenlang, en dus dat de Groningse universiteit dat oogluikend heeft toegelaten of dit doodgewoon nooit heeft gemerkt.