Nieuws

Rector Cisca Wijmenga van de RUG stelt zich niet beschikbaar voor tweede termijn

De rector magnificus van de Rijksuniversiteit Groningen, Cisca Wijmenga, stelt zich niet beschikbaar voor een tweede termijn eind 2023. Dit vanwege van persoonlijke omstandigheden.


Leestijd: 1 minuut

Rector Cisca Wijmenga van de RUG stelt zich niet beschikbaar voor tweede termijn
Rector Cisca Wijmenga van de RUG stelt zich niet beschikbaar voor tweede termijn

Wijmenga: "Met pijn in mijn hart heb ik de moeilijke beslissing genomen om mij niet beschikbaar te stellen voor een tweede termijn als rector magnificus van deze mooie universiteit. Gelukkig kan ik mij de komende 9 maanden nog met hart en ziel inzetten voor deze prachtige universiteit. Bovendien kan ik nu al met veel voldoening terugkijken op de afgelopen 3 jaar, ondanks dat deze voor een groot deel in het teken stonden van Corona.”

Johan Remkes, voorzitter van de Raad van Toezicht van de Rijksuniversiteit Groningen, spreekt zijn waardering uit voor de sterke visie van de rector. “Ze is de drijvende kracht achter veel nieuwe initiatieven, gericht op interdisciplinair samenwerken, versterken van kwaliteit van onderwijs en onderzoek en de betrokkenheid van studenten.” Hij noemt onder andere de start van de vier Schools, de Teaching Academy Groningen, Ruggesteun, de Aletta Jacobs leerstoelen en de concretisering van Erkennen en Waarderen. 

“Cisca Wijmenga heeft in korte tijd, met veel daadkracht, een aantal belangrijke veranderingen doorgevoerd op de terreinen van onderwijs en onderzoek”, zegt Jouke de Vries, voorzitter van het College van Bestuur van de Rijksuniversiteit Groningen. “Innovatie was daarbij haar uitgangspunt. Daarnaast vervulde zij als rector magnificus de representatieve taken van de universiteit met verve en stijl. Hans Biemans en ik vinden het spijtig en tevens begrijpelijk, dat Cisca dit besluit heeft moeten nemen.”

Wijmenga is de eerste vrouwelijke rector van de RUG. Tot 1 september 2023 zal ze haar rol als rector magnificus blijven vervullen. Wijmenga: “De komende maanden zullen onder andere in het teken staan van de verlenging van ons Europees Universitaire Netwerk ENLIGHT; het uitwerken en implementeren van een brede visie op talent; de start van de 4 Schools en de opening van het House of Connections; studenten welzijn en de hervorming van het accreditatiesysteem van studentenverenigingen. Kortom, nog genoeg te doen.”