Nieuws

SodM wil in gesprek met Groningers naar aanleiding van de parlementaire enquête

Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) wil in gesprek gaan met Groningers. Dat laat de dienst weten in een eerste inhoudelijke reactie op de conclusies van de parlementaire enquête aardgaswinning Groningen.


Leestijd: 2 minuten

SodM wil in gesprek met Groningers naar aanleiding van de parlementaire enquête
SodM wil in gesprek met Groningers naar aanleiding van de parlementaire enquête

In de gesprekken wil SodM luisteren naar wat Groningers verwachten van de dienst, naar aanleiding van de conclusies van het rapport. “Deze gesprekken zijn voor ons een belangrijke bron om de vervolgacties naar aanleiding van de parlementaire enquête te toetsen en verder aan te scherpen.”

De parlementaire enquêtecommissie deed in het rapport – dat op 24 februari 2023 is aangeboden aan de Tweede Kamer – elf aanbevelingen om ervoor te zorgen dat de belangen van de Groningers niet langer ondergeschikt zijn aan het belang van gaswinning. Een centrale aanbeveling daartoe is om de rol van het publieke belang beter in de ministeries te verankeren en daarbij een betere antenne te ontwikkelen voor geluiden uit de buitenwereld. Ook beveelt de commissie aan om met de mensen in Groningen in gesprek te gaan om te bepalen hoe de ereschuld ingelost kan worden. 

Rapport "herkenbaar en belangrijk”

De SodM noemt de conclusies van het rapport herkenbaar, en de aanbevelingen belangrijk, al wordt het volgens de dienst niet makkelijk voor de overheid om de situatie van de mensen in Groningen snel genoeg te verbeteren, zodat het einde in zicht komt van het lange wachten en de onzekerheid waar velen dagelijks mee te maken hebben. “Voor eenvoudige oplossingen zijn de problemen voor de mensen in Groningen inmiddels te ingewikkeld.”

De commissie stelt in het rapport ook expliciet dat Groningen netjes achtergelaten moet worden als de gaswinning stopt. Daarbij moet er ook een aanspreekpunt zijn bij toekomstige vragen en problemen die voortvloeien uit de gaswinning. De NAM heeft tijdens de parlementaire enquête toegezegd in overleg met de omgeving de locaties te sluiten of te herontwikkelen tot iets nieuws waar de omgeving nut van of baat bij kan hebben. SodM laat weten kritisch te volgen of de NAM de gedane beloftes nakomt. “Het toezicht houdt niet op: dat blijft zolang het voor de veiligheid van mens en milieu nodig is.”

SodM, die zegt al regelmatig in contact te staan met mensen uit Groningen, laat in hun reactie weten ook bewoners te willen bereiken die zij nog niet gesproken heeft. Groningen die in gesprek willen gaan, kunnen een mailtje sturen naar info@sodm.nl.