Nieuws

Stakende buschauffeurs voeren maandag actie bij het station

Buschauffeurs gaan maandag actievoeren bij het station in Groningen. De chauffeurs staken al langere tijd, maar voelen zich niet gehoord door hun werkgevers. “Ze willen bij hun werkgevers benadrukken dat het water ze aan de lippen staat,” aldus het FNV.


Leestijd: 1 minuut

Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen
Miljoenenbezuiniging in openbaar vervoer: buslijnen dreigen te verdwijnen

Met de stakingen en de actie van aankomende maandag zetten buschauffeurs zich in voor een goede CAO die de gestegen prijzen in de winkels compenseert en zorgt voor minder werkdruk. Volgens het FNV is het ziekteverzuim door te hoge werkdruk opgelopen tot twintig procent. De oorzaken daarvan liggen volgens de vakbond bij de te krappe rijtijden als gevolg van constante bezuinigingen en de krappe arbeidsmarkt.

Edwin Kuiper, bestuurder FNV Streekvervoer, ziet onbegrip bij de stakende buschauffeurs: “De chauffeurs snappen er niks van dat hun werkgever zich blijkbaar niet druk maakt over de problemen rond werkdruk en inkomen. Ze willen met z’n allen laten zien dat ze niet gepiepeld willen worden.”

Dagelijkse stakingen
Vanaf 6 maart zal er in Groningen en ook in Friesland dagelijks gestaakt worden. Maandag, woensdag en vrijdag door buschauffeurs voor de cao Streekvervoer. Op dinsdag en donderdag zullen machinisten en stewards van Arriva het werk neerleggen voor een goede cao Multimodaal. In het streekvervoer zijn twee cao’s, de cao Streekvervoer met zo’n 13.000 medewerkers en de cao Multimodaal, met zo’n 1.300 medewerkers. Beide cao’s liepen tot 31 december 2022.