Nieuws

Waarom hebben zoveel corona patiënten op intensive care overgewicht? UMCG vindt eerste puzzelstukje van antwoord

Hoe kan het dat zo veel patiënten, die met het coronavirus op de intensive care liggen, kampen met overgewicht? Het UMCG heeft onderzoek gedaan naar deze vraag, en heeft een eerste puzzelstukje gevonden van het antwoord.


Leestijd: 1 minuut

Onlangs werd al bekend dat negen op de tien corona patiënten op de intensive care last heeft van overgewicht.

Het Dagblad van het Noorden van vandaag, woensdag, meldt dat het UMCG heeft ontdekt dat het coronavirus vetweefsel daarbij een belangrijke rol speelt. De bevindingen werden dinsdagavond ook door Peter van der Voorst, afdelingshoofd van de intensive care, gedeeld bij het tv-programma Jinek.

Overmatig vetweefsel lijkt de verklaring voor het feit dat er relatief zoveel mensen met overgewicht zijn onder de opgenomen corona patiënten. Volgens Van der Voort gaat het om negentig procent van de ernstig zieke patiënten. Dat komt waarschijnlijk omdat het coronavirus zo in elkaar zit dat het, eenmaal in de longen, makkelijker blijft plakken op vetweefsel.

Volgens de onderzoekers overkomt het dunne mensen amper dat ze zo ziek worden dat ze aan de beademing moeten op de intensive care, maar zwaarlijvigen met een BMI-score boven de 25 overkomt des te meer. ‘Het is de combinatie van veel vetweefsel en Covid-19 die een directe longschade oplevert’, zo laat Van der Voort weten.

Dat komt omdat het virus de longcellen binnendringt via zogeheten ACE2-receptoren. Uit een eerste – nog niet wetenschappelijk bevestigd – onderzoek blijkt nu de hoeveelheid vetweefsel samenhangt met de hoeveelheid ACE-receptoren. En daardoor kan het virus meer schade aanrichten.