Nieuws

Weersvoorspellers zijn het eens: flink pak sneeuw voor Groningen, maar dikte verschilt

Zondag worden we in Groningen wakker in een poollandschap. Er valt een flink pak sneeuw, komende nacht, daarover zijn de weersvoorspellers het wel eens. Maar over de vraag hóeveel sneeuw, daarover lopen de meningen uiteen.


Leestijd: 2 minuten

Weersvoorspellers zijn het eens: flink pak sneeuw voor Groningen, maar dikte verschilt
Weersvoorspellers zijn het eens: flink pak sneeuw voor Groningen, maar dikte verschilt

"Zondag wordt zo’n dag die we niet snel zullen vergeten. Het gaat de hele dag sneeuwen en daarbij blijft het stevig waaien. Dat gebeurt bij een temperatuur van ongeveer -2 tot -6 graden. Door de wind voelt het aan als -10 tot -15 graden! De sneeuw jaagt door de straten en hoopt zich op in wat we sneeuwduinen noemen. Dat betekent dat er door de wind zelfs plekken kunnen zijn waar helemaal geen sneeuw ligt, terwijl de sneeuw een meter verder bergjes vormt, waar je met je fiets niet doorheen komt. Het lijkt wel een poollandschap en dat in Nederland!”

“We verwachten de meeste sneeuwval in het midden en noorden. In het zuidoosten is tot zondagochtend nog kans op ijzel, maar geleidelijk gaat de neerslag ook daar over in sneeuw. In de loop van de dag neemt de sneeuw van het zuiden uit af. Tot en met zondagavond kan in het midden in totaal 10, lokaal 15 centimeter vallen. Rond de Veluwe en in het oosten kan tot 20 cm of lokaal nog wat meer vallen. In het noorden ontstaat op windluwe plekken een sneeuwdek van 2-10 centimeter.”

Het KNMI meldt wat rustiger: “Komende nacht breidt de sneeuw zich noordwaarts uit. Zondag overdag houdt de sneeuwval aan, in totaal valt er op veel plaatsen ongeveer 10 cm, in het (zuid)oosten lokaal 15 cm. In het noorden van het land en in Zuid-Limburg valt 2-5 cm. In combinatie met een stevige oostenwind is er sprake van een sneeuwjacht, waardoor de sneeuw kan opwaaien en er sneeuwduinen ontstaan die voor het verkeer gevaarlijke situaties opleveren.”

Voor wie zich verheugt op een flik pak sneeuw zoals in 1979 is Weerplaza iets minder optimistisch dan de andere weersvoorspellers. Weerplaza schrijft: “Hoeveel sneeuw er precies komt te liggen is moeilijk aan te geven. Van plek tot plek kan het erg verschillen, maar op veel plaatsen komt uiteindelijk 10 tot 20 cm te liggen. Plaatselijk is meer sneeuw niet uitgesloten en door sneeuwverstuivingen is de sneeuwdikte wel heel grillig, zeker in open gebied. Een landelijke sneeuwstorm mogen we het in officieel niet noemen, maar we voldoen wel aan de criteria voor een heuse sneeuwjacht.”

“De meeste modellen voorzien voor Groningen, Friesland en Drenthe weinig sneeuw, maar wel de meeste wind. Bij sneeuwval kan de sneeuw bij de harde wind makkelijk verstuiven en ophopen.”