Nieuws

Wie weet er meer van Groningse voetballers die in de oorlog zijn omgekomen?

In Groningen is een onderzoek gestart naar leden van Groningse voetbalverenigingen die in de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen. Er zijn vaak wel namen van omgekomen voetballers, maar veel meer is over hen niet bekend. Groninger Archieven wil nu meer te weten komen over deze voetballers, die bij het begin van de oorlog speelden bij Amicitia, Be Quick, GRC, Groninger Boys, GVAV, Hellas, Velocitas en VIA.


Leestijd: 2 minuten

Wie weet er meer van Groningse voetballers die in de oorlog zijn omgekomen?
Wie weet er meer van Groningse voetballers die in de oorlog zijn omgekomen?

In de provincie Groningen is een zoektocht gestart naar de oorlogsslachtoffers van het voetbal. Het oorlogsmonument van de Koninklijke Nederlandse Voetbal Bond (KNVB) is hiervoor het uitgangspunt, met daarop 76 namen van omgekomen voetballers in de provincie Groningen. Sporthistoricus Jurryt van de Vooren werkt hierbij samen met de Groninger Archieven. De gegevens worden gepresenteerd op Voetbalmonument.nl.

KNVB-oorlogsmonument

Het KNVB-oorlogsmonument in Zeist is een nationaal eerbetoon aan 2212 omgekomen voetballers, die hierop met naam worden genoemd. Het betreft jeugdspelers, veteranen, scheidsrechters, bestuurders – álle geledingen van het voetbal in oorlogstijd.

Al in 1949 werd het KNVB-monument onthuld, maar toch weet bijna niemand van het bestaan ervan. Daarnaast is het niet gemakkelijk om te achterhalen waar de slachtoffers vandaan komen. Alleen de achternamen en initialen staan vermeld op het monument, zonder de betreffende club en woonplaats.

Zoektocht naar de voetballers in Groningen

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren heeft vorig jaar gegevens aan elkaar gekoppeld, zodat iedereen nu op Voetbalmonument.nl kan zoeken op naam, club of plaats. In het vooronderzoek is achterhaald dat er 76 voetballers uit de provincie Groningen staan vermeld op het KNVB-monument. Veruit de meeste hiervan kwamen uit de stad Groningen, spelend voor Amicitia, Be Quick, GRC, Groninger Boys, GVAV, Hellas, Velocitas en VIA. Ook in Winschoten vielen veel slachtoffers, bij Bato en WVV. Verder blijken er minstens twaalf omgekomen voetballers uit Groningen die niet zijn vermeld op het KNVB-monument.

Meedoen?

“In de maanden januari en februari zoeken we verder uit wie de 76 genoemde slachtoffers waren en hoe ze zijn omgekomen. Maar ook informatie over andere Groninger voetballers die zijn overleden in de Tweede Wereldoorlog willen we graag toevoegen aan het digitale monument”, aldus Jurryt.

De Groninger Archieven helpen hierbij via hun mediakanalen om meer gegevens te achterhalen, vooral van de clubs zelf en het publiek.

Op Voetbalmonument.nl staan de namen van de Groninger voetballers. Hier staan ook zoektips om meer informatie over ze te vinden. Tips, vragen en opmerkingen kunnen gemaild worden naar jurryt@sportgeschiedenis.nl.

Foto: Groninger Politie Sport Vereniging, 1942 Foto: Gemeentepolitie, Groninger Archieven.