Cultuur & Uitgaan

Forum Groningen zoekt beste Groninger film 2021

Vanaf vandaag kunnen filmmakers films inzenden voor de Beste Groninger Film 2021. Uit de inzendingen kiest een vakjury winnaars in vier categorieën. Daarnaast is er dit jaar voor het eerst ook een publieksprijs. De prijsuitreiking vindt dit jaar plaats op zaterdag 26 maart 2022.


Leestijd: 1 minuut

Forum Groningen zoekt beste Groninger film 2021
Forum Groningen zoekt beste Groninger film 2021

De competitie heeft als doel de grote productiviteit op filmgebied in de Groninger provincie een podium te geven. Het is het zevende jaar dat het Forum deze competitie organiseert. Inmiddels is de prijsuitreiking uitgegroeid tot een feestelijke jaarlijkse ontmoetingsplaats voor filmmakers. Films kunnen worden ingezonden tot maandag 10 januari 2022. Uit alle inzendingen kiest de vakjury vervolgens drie films per categorie.

Nieuw: publieksprijs

Dit jaar is er, naast de winnaars die de vakjury kiest, ook een publieksprijs. Van 1 tot en met 25 maart kan elke Nederlander via Platform F stemmen op één van de 12 genomineerde films. De publieksfavoriet wint de Deluxe filmzaal van het Forum voor een avond met vrienden en familie. De jurywinnaars ontvangen een prijs van € 1000,- huurtegoed bij Bear Cinema Rentals en de winnaar van de OOG TV Talent Award ontvangt € 500,-.

Maximaal twee films

Filmmakers kunnen maximaal twee films inzenden om mee te dingen naar de prijs voor beste film in vier categorieën; fictie, non-fictie, opdrachtfilm en de OOG TV Talent Award. Elke inzending moet zijn première beleefd hebben in 2021 en moet daarnaast voldoen aan één van de volgende voorwaarden.

  • De filmmaker woont in de provincie Groningen;
  • De filmmaker woonde in de provincie Groningen ten tijde van het productieproces én de film speelt zich af in Groningen;
  • De film speelt zich af in Groningen én een groot deel van de crew en/of de financiering is Gronings.

De OOG TV Talent Award is voor jonge filmmakers van 16 t/m 24 jaar. Deze films hoeven nog geen première te hebben beleefd, maar zijn wel geproduceerd in 2021.