Economie

Partnerbijdrage

De verborgen oorzaak van SOLK

Heb jij wel eens onverklaarbare pijnen in je lichaam die soms net zo plotseling verdwijnen als dat ze komen opzetten? Hierdoor schenk je er wellicht minder aandacht aan dan zou moeten. De pijn is namelijk heel echt en zelfs verklaarbaar. De oorzaak is misschien niet te zien, maar wel degelijk aanwezig. Troost je, je bent niet de enige met Somatische Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten, kortgezegd SOLK. SOLK is heel echt en er bestaat een SOLK behandeling. Heel belangrijk hierbij is het achterhalen van de achterliggende oorzaak of oorzaken voor je lichamelijke klachten. Want pijn heb je echt niet zomaar


Leestijd: 3 minuten

De verborgen oorzaak van SOLK
De verborgen oorzaak van SOLK

SOLK is de verzamelnaam voor alle lichamelijke klachten die niet een direct aanwijsbare oorzaak hebben. De klachten zijn aanwezig, maar niet goed te verklaren, omdat ze niet direct te verbinden zijn aan een aandoening of ziekte. Als je bijvoorbeeld valt dan heeft de pijn die daarmee gepaard gaat een duidelijke oorzaak; je bent gevallen. De pijn gaat over en komt daarna niet meer terug. Bij SOLK blijven de klachten bestaan. Soms in aanvallen, soms chronisch (SOLK kan ook worden aangeduid met de afkorting ALK wat staat voor Aanhoudende Lichamelijke Klachten). Alleen kunnen artsen geen lichamelijke aandoening of verklaring voor je klachten vinden. Dat maakt SOLK zo lastig te behandelen.

Onder het kopje SOLK scharen zich een grote diversiteit aan klachten die dus verder niet verklaarbaar zijn. Geheugenproblemen, darmklachten, aanvallen van zenuwpijn, aangezichtspijn, pijn op de borst, buikklachten, chronische vermoeidheid, hartkloppingen en fibromyalgie zijn slechts enkele genoemde klachten. Ook spierpijn en gewrichtspijn kan zomaar voorkomen zonder aanwijsbare oorzaak. Soms helpt het om in die laatste gevallen een fysiotherapeut te bezoeken om je te helpen met het leren omgaan met de pijn en de pijnsymptomen te verminderen.

Het is lastig om een diagnose te stellen als de klachten op zich lijken te staan, zonder dat er een achterliggende lichamelijke verklaring kan worden gevonden. Kamp je met mysterieuze pijnen of andere onverklaarbare klachten, troost je dan dat je zeker niet de enige bent. Uit onderzoek is gebleken dat maar liefst 1 op de 3 patiënten bij de huisarts een SOLK diagnose krijgen.

Echter is het wel mogelijk om voor somatische onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten een oorzaak te vinden. Deze oorzaak is echter niet lichamelijk of direct aanwijsbaar, maar heeft vaak een psychologische reden.

Het menselijk lichaam bevat een vernuftig systeem wat in razend tempo signalen door stuurt van en naar de hersenen. Je hoeft maar heel even met je hand bij een open vuur te komen om te weten dat het heet is. Dit wordt allemaal geregeld door het autonome zenuwstelsel. Een van de taken van het zenuwstelsel is het reguleren van de bloedsomloop. De bloedsomloop is als ware een snelweg voor de toevoer van voedingsstoffen en zuurstof naar alle delen van het lichaam.

In sommige gevallen moet het bloed wat sneller stromen om zo zuurstof naar spieren en dergelijke te brengen. En heel soms vermindert het autonome zenuwstelsel zomaar de bloedtoevoer naar spieren, pezen, gewrichten en weefsels in het lichaam. Doordat er dan minder zuurstof wordt aangevoerd kunnen er verschillende prikkels aan de zenuwen worden meegegeven. Pijn bijvoorbeeld, maar ook tintelingen en gevoelloosheid. Hierdoor kunnen spieren verzuren en microverkrampingen ontwikkelen, die de pijn erger maken.

Deze pijn vormt een duidelijk signaal aan de hersenen. Het geeft namelijk aan dat er iets mis is in het lichaam. Echter is er op een medische scan niet te zien dat er een spier wordt bekneld of een zenuwbaan wordt afgesneden. Toch ervaar jij pijn. En deze pijn komt waarschijnlijk vanuit stress.

Misschien heb je vroeger iets meegemaakt waardoor je nu in stressvolle situaties pijn ervaart op verschillende plekken in je lichaam. Sommige mensen klagen bij stress bijvoorbeeld over lage rugpijn, anderen juist over buikpijn. Dat komt doordat de triggerpoints voor de pijnklachten daar zitten en ze worden in tijden van stress weer geactiveerd.

Stress is heel vervelend, want hoewel we het vooral in ons hoofd ervaren, gebeurt er van alles in je lichaam om juist deze zwakke plekken blijvend te creëren. Met alle onvoldoende verklaarbare klachten van dien. Deze klachten komen voort uit je brein en het is daarom ook mogelijk om SOLK te verminderen en te laten verdwijnen. Je moet wel bereid zijn om bepaalde trauma’s wederom onder ogen te komen, maar het helpt wel om die overprikkeling veroorzaakt door stress en achterliggend trauma aan te pakken, waardoor je pijnklachten verdwijnen. Het is dus heel goed om deze kant van je onverklaarbare klachten aan te pakken en de verborgen oorzaak van SOLK boven tafel te halen.