Economie

Partnerbijdrage

Steeds minder inbraken in de provincie

Inbraken komen nog steeds veel voor maar er is wel een lichte afname te zien. Zo bleek uit onderzoek van het Inboedelverzekering Informatie Centrum (IIC) dat in het eerste kwartaal het aantal inbraken in Nederland in 2019 flink is gedaald. Ook in de provincie Groningen is een sterke afname te zien. Volgens het IIC was het aantal inbraakpogingen in het eerste kwartaal van 2019 14,7% lager dan in 2018. Waar er in de eerste maanden van 2018 389 inbraak incidenten werden gemeld, waren er in dezelfde maanden in 2019 maar 332 meldingen.


Leestijd: 1 minuut

Steeds minder inbraken in de provincie
Steeds minder inbraken in de provincie

Uit dit onderzoek is ook gebleken dat er binnen de provincie de kans op een inbraak(poging) het grootst is in de gemeente Groningen is. Per 1.000 inwoners is de kans op inbraken namelijk 46,7 procent hoger dan in andere Groningse gemeenten. Ook waren er in de gemeente Groningen het eerste kwartaal de meeste inbraakpogingen, 188. Daarnaast is het slagingspercentage bij een inbraakpoging in de gemeente Groningen ook nog hoger dan het gemiddelde. Waar het gemiddelde slagingspercentage bij inbrekers 79,8% is, hebben de inbrekers in de gemeente Groningen 81,9% kans op een succesvolle inbraak.

De politie voert steeds meer campagne richting burgers met het doel om inbraken te voorkomen. Zo worden vakantiegangers aangeraden om het huis er bewoonbaar uit te laten zien, en de buren te vragen de brievenbus regelmatig te legen.  Toch is nog lang niet iedereen op de hoogte van verschillende inbraakmethodes.

  • Zorg er voor dat alle ramen en deuren gesloten zijn, ook kleine raampjes van het toilet.
  • Het aanschaffen van een alarmsysteem is een goede optie. Het ophangen en installeren van camera’s en alarmsystemen schrikt de inbrekers af. Mochten ze uiteindelijk toch nog proberen in te breken, dan zal een afgaand alarmsysteem de inbrekers afschrikken.
  • Ook een ‘hier waak ik-bordje’ heeft een afschrik effect. Ook als je geen hond hebt kan je prima een bordje ophangen. Veel inbrekers zullen het risico niet nemen en doorgaan naar een ander huis.
  • Inbraakpreventie draait niet alleen om het afschrikken van inbrekers, maar ook om het inbrekers zo moeilijk mogelijk te maken. Denk hierbij aan goede sloten en buitenverlichting.