Economie

Partnerbijdrage

Zo kies je een passend factoringbedrijf

Heb je als ondernemer moeite om je hoofd boven water te houden? Dan is het belangrijk om op zoek te gaan naar de oorzaak. Verdien je mogelijk met je bedrijf te weinig? Of ben je het slachtoffer van het uitblijven van betalingen? In dat laatste geval kun je kijken naar een geschikte financieringsvorm.

Voor veel ondernemers is factoring een geschikte financieringsvorm. Je verstuurt hierbij al je facturen naar een factoringbedrijf. Dit bedrijf maakt het bedrag vervolgens binnen 1 á 2 werkdagen naar jou over. Dat betekent dat je snel je geld op je rekening hebt staan. Maar hoe kies je nou het juiste factoringbedrijf om mee samen te werken? Dat doe je door goed op onderstaande punten te letten.


Leestijd: 2 minuten

Zo kies je een passend factoringbedrijf
Zo kies je een passend factoringbedrijf

Betrouwbaarheid van het bedrijf

Het is allereerst van belang om goed naar de betrouwbaarheid van het bedrijf te kijken. Staat het factoringbedrijf goed aangeschreven? Zijn veel ondernemers te spreken over de diensten van het bedrijf? Hoelang bestaat het factoringbedrijf al? Dit zijn belangrijke vragen waar je het antwoord op wilt weten.

Kosten

Ten tweede zou je goed naar de kosten moeten kijken. Nagenoeg rekent elk factoringbedrijf een bepaald percentage over de te betalen facturen. Dit percentage ligt bij de meeste factoringbedrijven tussen de 2% en 4%.

Dit is zeker een belangrijk punt om rekening mee te houden. Als je bijvoorbeeld 2% of 2,5% aan commissie per factuur af moet dragen, scheelt dat in een jaar behoorlijk veel geld. Het is echter niet zo dat je alles af moet laten hangen van de kosten. Ook onderstaande punten zijn erg belangrijk.

Voorwaarden

Je moet goed naar de voorwaarden van het factoringbedrijf kijken. Wat is bijvoorbeeld de betalingstermijn die het factoringbedrijf hanteert? En welke voorwaarden stelt het bedrijf aan je met betrekking tot het versturen van de facturen? Neem daarom alle voorwaarden van het bedrijf goed door.

Type factoring

Ook moet je goed naar het type factoring kijken. Kun je bij een factoringbedrijf alleen voor de reguliere vorm van factoring kiezen? Of kun je mogelijk ook voor American factoring kiezen? Het is aan jou om te bepalen naar welke vorm van factoring je voorkeur uitgaat.

Communicatie en service

Als laatste is het belangrijk om naar de service te kijken. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met de service vanuit het factoringbedrijf naar jou toe? Op welke manieren kun je contact opnemen met het factoringbedrijf? En heb je binnen het bedrijf een vast aanspreekpunt? Veel mensen hebben een voorkeur voor dit laatste punt aangezien zij daarmee de lijntjes kort houden. Dat bespaart een hoop tijd, maakt het allemaal net iets makkelijker en voelt ook vertrouwd aan.