De komende twee jaar zal de RUG negen gebouwen en drie tennisblaashallen aansluiten op het publieke warmtenet. Sinds 2024 wordt het warmtenet gevoed met zonnewarmte van zonnewarmtepark Dorkwerd. Dit speelde ook mee met de keuze van de RUG om over te stappen naar WarmteStad.
80 procent minder uitstoot
Volgens Biemans bespaart de aansluiting op het duurzame warmtenet op jaarbasis evenveel gas als de uitstoot en het verbruik van 1300 Groningse huishoudens. “Dat is een forse vooruitgang in onze duurzame ambities.” Ook wordt de uitstoot van CO₂ met 3 miljoen kilo per jaar teruggedrongen. Dat betekent, in combinatie met een aangepast stookbeleid en de sloop/verbouwing van Nijenborgh 4, dat er een jaarlijkse reductie van bijna 80 procent in uitstoot is ten opzichte van 2023. Biemans van de RUG: “Met de aansluiting van een aantal van onze gebouwen op het Groningse warmtenet zetten we een belangrijke stap in ons duurzaamheidsbeleid.”
De tijdscapsule staat ook symbool voor de gezamenlijk ambitie om Groningen CO₂-neutraal te maken. “Deze aansluiting van de RUG op ons publieke warmtenet is een grote stap in dit proces”, aldus wethouder Broeksema.
“Op de Zernike Campus komt alles bij elkaar”
De Zernike campus is een logische plek voor de tijdscapsule. In 2017 is Warmtestad begonnen met de aanleg van het warmtenet. De eerste WarmteCentale van de stad is hier gebouwd in 2022. De afgelopen jaren zijn dan ook steeds meer bedrijven en onderwijsinstellingen die hier gevestigd zijn overgestapt van aardgas naar het Groningse duurzame warmtenet. Takkebos van Warmtestad: “Op de Zernike Campus komt alles bij elkaar.”
WarmteStad
WarmteStad is een publiek warmtebedrijf dat in 2014 is opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen. De instantie moet bijdragen aan het aardgasvrij maken van de stad. WarmteStad legt een ondergronds warmtenetwerk aan in Noordwest-Groningen, zodat bedrijven en woningen kunnen overstappen van aardgas naar duurzame warmte. Voor het opwekken van warmte wordt bijvoorbeeld restwarmte van datacenter QTS en zonnewarmte van Zonnewarmtepark Dorkwerd gebruikt. Veel nieuwbouwprojecten, zoals het Ebbingekwartier en de Suikerzijde, worden ook aangesloten op het warmtenet.