Nieuws

Analyse: overdag rijden we te hard, ‘s avonds houden we in

Automobilisten in Groningen en Drenthe rijden overdag gemiddeld harder dan de maximale toegestane snelheid van 100 kilometer per uur. ‘s Avonds en ‘s nachts wordt er juist langzamer gereden dan toegestaan. Dat blijkt uit een analyse van Dagblad van het Noorden van openbare gegevens van het Nationaal Dataportaal Wegverkeer (NDW).


Leestijd: 1 minuut

55% van de auto’s rijdt te hard tijdens lasergunactie
55% van de auto’s rijdt te hard tijdens lasergunactie

Uit de analyse naar snelwegdelen van de A7, A28 en A37 blijkt dat automobilisten overdag gemiddeld zo’n 107 kilometer per uur rijden. ‘s Avonds en ‘s nachts ligt de snelheid rond de 119 kilometer per uur. Op vrijwel geen enkele plek in de provincies komt de gemiddelde snelheid onder de 100 uit, op welk uur van de dag dan ook.

Uit de analyse blijkt ook dat de maximum dagsnelheid bovengemiddeld wordt overschreven tussen 06:00 en 07:00 en tussen 18:00 en 19:00. De gemiddelde snelheid ligt in die tijdsintervallen ongeveer tussen de maximum dag- en nachtsnelheid in. 

Het NDW meldt in de data de gemiddelde snelheid per meetlocatie en per dag in 24 tijdvakken van een uur. Het Dagblad bestudeerde de gegevens van auto’s en motoren over de maand november van dit jaar. De gegevens gaan alleen over werkdagen, het weekendverkeer is buiten beschouwing gelaten.