Nieuws

Burgemeester Schuiling: 'Als gevaarlijke boerenacties doorgaan, vallen er doden'

Burgemeester Koen Schuiling van de gemeente Groningen vreest dat als de levensgevaarlijke acties van boeren doorgaan, zoals het dumpen van afval op snelwegen, er zware ongelukken plaatsvinden en doden vallen.


Leestijd: 1 minuut

Burgemeester Schuiling: 'Als gevaarlijke boerenacties doorgaan, vallen er doden'
Burgemeester Schuiling: 'Als gevaarlijke boerenacties doorgaan, vallen er doden'

Dat zegt de burgemeester in een interview met Dagblad van het Noorden. "Wat vannacht op de A7 is gebeurd, gaat alle perken te buiten. Ik heb de politie gevraagd om diegenen die dit gedaan hebben op te sporen", aldus de burgemeester. 

Schuiling rijdt zelf regelmatig over de A7 van en naar Drachten en ziet ook ambulances, politieauto's en brandweerwagens vaak met hoge snelheden over de weg rijden. "Zij verwachten niet dat er dan iets op de snelweg ligt waardoor ze zelf een ongeluk krijgen. Dat geldt natuurlijk ook voor gewone weggebruikers, die rekenen er ook niet op dat ze op de A7 spullen op de weg treffen. Ik denk dat degenen die dit op de A7 hebben gedaan, niet beseffen welke risico´s ze hiermee voor andere mensen veroorzaken."

Volgens de burgemeester moeten boeren er bij stilstaan dat 'extremisten' hun acties hebben gekaapt. "Natuurlijk, boeren mogen actievoeren. Maar deze vormen, rommel levensgevaarlijk op snelwegen dumpen, moet de boerenbeweging afkeuren. Net als bedreigingen, waardoor aannemers de rommel op de A7 niet eens meer durven op te ruimen."

Schuiling is wat dat betreft blij dat zijn standpunt bijval krijgt onder veel boeren. "Ik weet gelukkig uit gesprekken met boeren over de stikstofproblematiek dat de meesten van hen ook vinden dat dit niet kan. Het zou goed zijn als ze dat nu nadrukkelijk laten horen."