Nieuws

Chris Garrit kijkt uit naar Fakkeltocht in Groningen: “We hebben 3000 fakkels”

Zaterdagavond is het zover: de Fakkeltocht in de binnenstad van Groningen. De tocht wordt gehouden uit protest tegen de door Den Haag aangekondigde verhoging van de gaswinning. Organisator Chris Garrit kijkt ernaar uit.


Leestijd: 2 minuten

Chris Garrit kijkt uit naar Fakkeltocht in Groningen: “We hebben 3000 fakkels”
Chris Garrit kijkt uit naar Fakkeltocht in Groningen: “We hebben 3000 fakkels”

De tocht begint om 8 uur ‘s avonds en loopt door de binnenstad van Groningen. Hoeveel demonstranten er aan de Fakkeltocht meedoen is bij Garrit niet precies bekend. “Maar we hebben 3000 fakkels om uit te delen”, zegt hij. Tijdens de tocht geldt de maatregel om anderhalve meter afstand te houden, maar volgens de voormalig nachtburgemeester komt dat wel goed. “Van oudsher zijn mensen bang voor vuur, de fakkels houden mensen vanzelf al een beetje van elkaar weg. We doen ons best om mensen te informeren over de geldende coronamaatregelen, maar we gaan ook uit van ieders gezond verstand.”

Garrit hoopt dat zoveel mogelijk Groningers naar de optocht komen om een signaal aan het kabinet af te geven. “Deze tocht is voor de mensen. De mensen die in Groningen wonen en die met lede ogen aanzien hoe Den Haag met ons omgaat. Ik vind deze demonstratie heel belangrijk, want we hebben keer op keer tegenslagen te verduren gekregen als Groningers”, zegt hij.

Hij vindt het onvoorstelbaar dat de gaskraan weer is open geschroefd zonder dat daar veiligheid of compensatie tegenover staat. “We worden steeds weer achtergesteld en daar moeten we tegen opstaan. Heb een beetje respect voor Groningen, dat is eigenlijk wat het is. Wij zijn ook Nederland, wij betalen allemaal belasting. Daar willen we een stukje veiligheid voor terug. Rutte heeft zelf gezegd dat de gaswinning ten koste gaat van de veiligheid van Groningers.”

Garrit zit niet te wachten op een volgend gesprek met een bestuurder om nader tot elkaar te komen. Hij verwacht meer. “Dan komt er een meneer met puntschoenen uit Den Haag naar Groningen om te praten. We hebben er al heel veel gezien, maar het heeft nooit een millimeter uitgehaald. Groningen is het vertrouwen in de landelijke politiek verloren.”

De Fakkeltocht moet daarom verbinding brengen onder de noorderlingen. “Op politiek niveau gebeurt niks, dus dit is weer op menselijk niveau. Deze toestand verscheurt de maatschappij en verscheurt de mensen. Met deze fakkeltocht willen we juist de eenheid weer terugkrijgen en een positief gevoel creëren onder de mensen, want wij hebben gelijk en we gaan deze strijd winnen”, zegt Garrit vastberaden.